Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zákon jednoznačne neprikazuje zákaz zisku poisťovniam
Zdielať na
Ekonomika

Zákon jednoznačne neprikazuje zákaz zisku poisťovniam

Kabinetu Roberta Fica sa podľa zástupcu zdravotných poisťovní Eduarda Kováča nepodarilo jednoznačne dosiahnuť, aby poisťovne použili vybrané peniaze výlučne na platby lekárom či nemocniciam.

Kabinetu Roberta Fica sa podľa zástupcu zdravotných poisťovní Eduarda Kováča nepodarilo jednoznačne dosiahnuť, aby poisťovne použili vybrané peniaze výlučne na platby lekárom či nemocniciam. V schválenom zákone totiž chýba ustanovenie, ktoré by to jednoznačne určovalo, povedal dnes Kováč novinárom. V právnej norme sú podľa neho aj ďalšie chyby.

"Poslanci schválili právny paškvil," vyhlásil Kováč. Podľa právnej analýzy, ktorú si poisťovne nechali vypracovať, sa do zákona dostali viaceré nejednoznačné paragrafy. V právnom predpise podľa neho napríklad chýba jasné ustanovenie, na aké účely majú zdravotné poisťovne prípadný zisk použiť. "Zákon sa odvoláva na osobitný predpis, pričom vôbec nie je zrejmé, o aký predpis ide," povedal Kováč.

Zástupca zdravotných poisťovní tiež tvrdil, že zákon prikazuje, aby sa poisťovne správali podľa neho už v roku 2007, hoci účinný bude až od roku 2008.

Vláda chcela zákonom dosiahnuť, aby poisťovne nemohli prípadný zisk použiť podľa vlastného uváženia, ale len na úhradu zdravotnej starostlivosti. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič očakával od zmeny šetrenie peňazí.

Kováč potvrdil, že zástupcovia súkromných zdravotných poisťovní pripravujú arbitrážne konania. Očakávajú od nich, že Slovensko bude musieť súkromným spoločnostiam uhradiť škody, ktoré údajne vznikli prijatím novely zákona o zdravotných poisťovniach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy