Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko plní inflačné kritérium pre euro
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko plní inflačné kritérium pre euro

Zdroj: Jope

Slovensko aj napriek októbrovému zrýchleniu rastu cien tovarov a služieb na tohtoročné maximum naďalej splnilo inflačné kritérium pre zavedenie eura.

Slovensko aj napriek októbrovému zrýchleniu rastu cien tovarov a služieb na tohtoročné maximum naďalej splnilo inflačné kritérium pre zavedenie eura. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil slovenský Štatistický úrad a štatistický úrad Európskej únie (Eurostat). Spoločnú európsku menu chce krajina prijať od roku 2009.

Inflácia na Slovensku v desiatom mesiaci podľa metodiky Európskej únie (EÚ) zrýchlila tempo medziročného rastu na 2,4 percenta zo septembrových 1,7 percenta. Počas samotného októbra sa ceny zvýšili o 0,7 percenta po septembrovom náraste o 0,3 percenta. Dôvodom bolo najmä zdraženie potravín.

Z údajov Eurostatu vyplýva, že Slovensko podmienku inflácie splnilo v októbri tretí mesiac po sebe. Podľa maastrichtských kritérií nesmie medziročný rast spotrebiteľských cien podľa európskej metodiky v sledovanom období prekročiť o viac ako 1,5 percentuálneho bodu 12-mesačný priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie. V desiatom mesiaci mali najnižšiu ročnú priemernú infláciu rovnako ako v auguste Malta (0,3 percenta), Francúzsko (1,4 percenta) a Fínsko, Dánsko a Švédsko (zhodne 1,5 percenta). Priemer slovenskej inflácie dosiahol 2,1 percenta oproti požadovanej maximálnej hodnote 2,57 percenta.

V októbri sa medziročne najviac, o 6,4 percenta, zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov. Nepatrne naopak klesli ceny v zdravotníctve, ako aj za nábytok a vybavenie domácností. Oproti septembru stúpli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,9 percenta.

Premiér Robert Fico v uplynulých dňoch viackrát kritizoval obchodné reťazce za zdražovanie potravín. Z údajov Eurostatu však vyplýva, že ceny potravín stúpli v októbri aj v štátoch eurozóny.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil v pondelok, ceny v októbri zrýchlili tempo medziročného rastu na 3,3 percenta v porovnaní so septembrovým nárastom o 2,8 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy