Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Inflácia v októbri zrýchlila na 2,4 percenta
Zdielať na
Ekonomika

Inflácia v októbri zrýchlila na 2,4 percenta

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Ceny tovarov a služieb na Slovensku zrýchlili tempo medziročného rastu na 2,4 percenta zo septembrových 1,7 percenta.

Ceny tovarov a služieb na Slovensku v októbri podľa metodiky Európskej únie (EÚ) zrýchlili tempo medziročného rastu na 2,4 percenta zo septembrových 1,7 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného desiateho mesiaca sa ceny zvýšili o 0,7 percenta po septembrovom náraste o 0,3 percenta. Dôvodom bolo najmä zdraženie potravín.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín EÚ, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria na vstup do eurozóny. Inflačné kritérium Slovensko po prvý raz splnilo v auguste.

Zatiaľ nie je jasné, či krajina podmienku dodržala aj v októbri, pretože aktuálne údaje o raste inflácie za ďalšie krajiny EÚ európsky štatistický úrad Eurostat ešte nezverejnil. K dispozícii by mali byť dnes dopoludnia. Krajina chce prevziať euro od januára 2009.

V októbri sa medziročne najviac, o 6,4 percenta, zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov. Nepatrne naopak klesli ceny v zdravotníctve, ako aj za nábytok a vybavenie domácností. Oproti septembru stúpli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,9 percenta.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil v pondelok, ceny v októbri zrýchlili tempo medziročného rastu na 3,3 percenta v porovnaní so septembrovým nárastom o 2,8 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy