Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Korunu potiahli čísla o HDP, priblížila sa k rekordu voči euru
Zdielať na
Ekonomika

Korunu potiahli čísla o HDP, priblížila sa k rekordu voči euru

Zdroj: Esparta Palma/ilustračné

Koruna otvárala obchodovanie na 32,97 SKK/EUR a po zverejnení dát o raste hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom kvartáli sa spevnila až tesne k 32,80 koruny za euro.

Údaje o pokračovaní dynamického rastu slovenskej ekonomiky dnes potiahli korunu bližšie k historickému maximu voči euru. Koruna otvárala obchodovanie na 32,97 SKK/EUR a po zverejnení dát o raste hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom kvartáli sa spevnila až tesne k 32,80 koruny za euro.

Neskôr domáca mena časť ziskov neudržala a v závere sa oslabila na 32,90 SKK/EUR. Doteraz najsilnejšia bola koruna v marci, keď stála na 32,71 koruny za euro.

"Korune pomohli čísla, ktoré potvrdili rýchly rast ekonomiky," povedal ČTK díler OTP Banky Eduard Pračko. Z regiónu sa výraznejšie posilnila iba slovenská koruna, ostatné okolité meny skôr stagnovali, dodal.

Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu slovenská ekonomika v treťom štvrťroku medziročne vzrástla o 9,4 percenta, čím potvrdila svoju pozíciu na popredných priečkach regiónu. Za celý uplynulý rok HDP krajiny stúpol o 8,5 percenta, ekonómovia počítajú s podobne dynamickým rastom hospodárstva aj v tomto roku.

Pračko predpokladá, že koruna by sa v najbližších dňoch mala udržať v pásme 32,80 až 33 korún za euro. Na devízovom trhu podľa neho stále cítiť nervozitu ohľadne možného oddialenia prijatia eura, ktoré chce vláda Roberta Fica prevziať od januára 2009. "V kurze koruny sa to však zatiaľ neprejavuje," doplnil.

Slovensko v súčasnosti plní väčšinu ekonomických kritérií pre prijatie jednotnej európskej meny. O začlenení krajiny do eurozóny rozhodnú európske inštitúcie definitívne zhruba v polovici roka 2008.

Koruna sa koncom minulého týždňa po zhruba tri a pol mesiaci opäť posilnila pod 33 korún za euro. Počas dneška sa priblížila úrovniam, na ktorých naposledy stála asi pred ôsmimi mesiacmi. V marci sa po posunutí centrálnej parity voči euru spevnila na doterajší rekord 32,71 SKK/EUR.

Neskôr však centrálna banka (NBS) priamou intervenciou na trhu vyhnala kurz vlastnej meny na slabšie úrovne, keďže zhodnocovanie koruny bolo podľa nej príliš rýchle. Pračko sa domnieva, že v súčasnosti by NBS mohla akceptovať aj silnejší kurz koruny ako na jar.

Voči americkému doláru sa dnes koruna tiež spevnila, keď ťažila z jeho strát na svetových finančných trhoch. V závere obchodovania stála pri 22,50 SKK/USD.

Zdielať na

Najčítanejšie správy