Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úrady sa nezhodli, kto má kontrolovať ceny potravín
Zdielať na
Ekonomika

Úrady sa nezhodli, kto má kontrolovať ceny potravín

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Premiér vytkol minulý týždeň nečinnosť kontrolným orgánom, ktoré sledujú ceny a kvalitu potravín. Údajnému zneužívaniu ekonomickej sily obchodných reťazcov chce Fico zabrániť prijatím nového zákona, ktorým chce posilniť postavenie dodávateľov.

Hoci premiér Robert Fico obvinil obchodné reťazce z neúmerného zdražovania potravín, nie je zrejmé, ktorý úrad na Slovensku by mal v súčasnosti výšku cien kontrolovať. Viaceré štátne orgány, ktoré ČTK oslovila, tvrdili, že takáto kontrola nie je v ich právomoci.

Premiér vytkol minulý týždeň nečinnosť kontrolným orgánom, ktoré sledujú ceny a kvalitu potravín. Údajnému zneužívaniu ekonomickej sily obchodných reťazcov chce Fico zabrániť prijatím nového zákona, ktorým chce posilniť postavenie dodávateľov.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) podľa hovorkyne Danuše Krkošovej však nemôže kontrolovať, či niekto zarába na potravinách alebo zneužíva svoje postavenie. "Také niečo my nemáme oprávnenie kontrolovať," povedala Krkošová. Inšpekcia preveruje napríklad označovanie predávaných výrobkov jednotkovou a predajnou cenou či pravdivosť informácií zverejnených v reklamných letákoch.

Ministerstvo hospodárstva nemá podľa Dagmar Hlavatej z tlačového oddelenia úradu kompetencie v cenovej oblasti s výnimkou cien energií, ktoré sú regulované. Kontrolovať primeranosť cien potravín nemôže ani ministerstvo financií, tvrdil jeho hovorca Miroslav Šmál. Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magdaléna Králová na otázky ČTK zatiaľ nereagovala.

Kontrola by však podľa analytika Ľubomíra Drahovského ani nemala byť zameraná na cenotvorbu, jej cieľom je totiž preverovanie kvality potravín. "Premiérovo vyjadrenie bolo nesprávne, že by mali (úrady) kontrolovať cenotvorbu," povedal Drahovský z agentúry Terno, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu.

Premiér Fico v posledných týždňoch opakovane kritizoval obchodníkov za zvyšovanie cien potravín. Naznačil, že ceny zvýšili aj pre očakávané zavedenie eura v krajine od roku 2009. Obchodníci to odmietli a tvrdili, že ceny rastú v celej Európe, nielen na Slovensku. V októbri podľa údajov Štatistického úradu ceny potravín porástli medzimesačne o 2,8 percenta.

Drahovský spochybnil tvrdenia vlády, ktorá údajne zaregistrovala až stopercentné maloobchodné marže obchodných reťazcov. "Nedosahujú ani výšku 30 percent, aj to je len vo výnimočných tovaroch. Také priemerné štandardné tovary sa predávajú s tou 20-, 25-percentnou maržou maximálne," tvrdil Drahovský.

Návrhom zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch by sa mala vláda zaoberať tento týždeň. Premiér dnes odmietol, že nový zákon obmedzí zisky obchodníkov. "My nemáme záujem vstupovať do marží, my len chceme, aby sa z obchodných reťazcov odstránili praktiky, ktoré deformujú tento trh," povedal Fico na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub.

Predsedovi vlády a šéfovi najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD, ktorý aj dnes rokoval so zástupcami obchodných reťazcov, sa nepáčia napríklad poplatky, ktoré obchodníci vyberajú za umiestnenie potravín v regáloch či platby za zaradenie produktov na pulty predajní. Premiér ubezpečil, že nový zákon bude v súlade s legislatívou Európskej únie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy