Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rast HDP sa v treťom štvrťroku zvoľnil na 8,5 percent
Zdielať na
Ekonomika

Rast HDP sa v treťom štvrťroku zvoľnil na 8,5 percent

Zdroj: wilhei55

Ale údaje o HDP, ktoré má zverejniť Štatistický úrad, by mali potvrdiť, že Slovensko naďalej patrí k najrýchlejšie rastúcim krajinám v regióne.

Slovenská ekonomika podľa odhadu analytikov spomalila v treťom štvrťroku tempo medziročného rastu na 8,5 percenta z 9,4 percenta v predchádzajúcom kvartáli.

Štatistický úrad zverejní prvý odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) za tretí štvrťrok v utorok. V rovnakom období vlaňajška slovenská ekonomika dosiahla rekordné tempo rastu, keď si medziročne polepšila o 9,8 percenta.

Údaje o HDP by mali potvrdiť, že Slovensko naďalej patrí k najrýchlejšie rastúcim krajinám v regióne. Úrad zverejní kvartálne údaje, ktoré budú po prvý raz vypočítané podľa novej metodiky. Po nedávnej revízii dát štatistici zvýšili vlaňajší rast HDP na 8,8 percenta z pôvodne vykázaných 8,3 percenta.

Podľa analytikov by štruktúra rastu ekonomiky v treťom štvrťroku mala zostať vyrovnaná, ťahať by ju mal domáci aj zahraničný dopyt. Štatistici však v utorok zverejnia len odhad bez štruktúry HDP. O podrobnejších a spresnených údajoch by mali informovať neskôr.

Ministerstvo financií v aktuálnej prognóze očakáva v tomto roku naďalej 8,8-percentný rast ekonomiky. O niečo optimistickejšia je centrálna banka (NBS), ktorá počíta s rastom HDP o 8,9 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy