Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemci hrozia zdražením piva o 40 percent
Zdielať na
Ekonomika

Nemci hrozia zdražením piva o 40 percent

Zdroj: Wolfgang Manousek

Ceny piva orastú kvôli zvyšujúcej sa cene sladovnického jačmeňa a chmeľu

Ceny piva v Nemecku vraj počas najbližších piatich rokov vzrastú o 40 percent. Počíta s tým nemecký sladovnícky zväz. Poukazuje pritom na rastúce nákupné ceny sladovnického jačmeňa a chmeľu.     

"Situácia je vážna, niekoľko pivovarov už ide o prežitie," citoval deník Die Welt predsedu zväzu nemeckých sládovní Richarda Webera. Pivo preto zdražie, varuje Weber, ktorý zároveň šéfuje pivovaru Karlsberg v Homburgu na západe Nemecka.

Dôvodom pre očakávaný cenový šok je nadproporcionálne rastúca cena základných surovín pre výrobu zlatého moku. Pol litra piva možno v nemeckých reštauráciách dostať od troch eur, v supermarkete však už od 60 centov.

Za sladovnícky jačmeň a chmeľ muselo 1200 nemeckých pivovarov minulý rok minúť okolo 900 miliónov eur (zhruba 24 miliárd korún), dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Okrem toho podľa pivovarov vzrástli najmenej o 40 percent náklady na energiu a obalové materiály ako napríklad sklo.

Pokiaľ by sa ceny piva nezdvihli bude nutné prepúšťať, obáva sa predseda nemeckých sládovní. Šéf sladovnického zväzu však tvrdí, že rastúce náklady nie je možné pripísať len tohtoročnej zlej úrode. Svoj podiel viny na nich vraj majú aj politici, ktorí podľa neho podcenili zákony a rozhodnutie týkajúce sa obnoviteľných energií.

Deformáciu zdravého konkurenčného prostredia totiž údajne zavinili rozhodnutím finančne podporovať poľnohospodárov pestujúcich rastliny vhodné na biopaliva. Celkovo nemecké pivovary zatiaľ nestrácajú vďaka rastúcemu  objemu predaja pív s rôznymi príchuťami, samotné pivo však ide na odbyt stále horšie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy