Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovnaftu sa za tri štvrťroky znížil zisk aj tržby
Zdielať na
Ekonomika

Slovnaftu sa za tri štvrťroky znížil zisk aj tržby

Zdroj: Lucas/ilustračné

Čistý zisk rafinérskej a petrochemickej spoločnosti Slovnaft za prvé tri štvrťroky klesol medziročne o 17 percent na 6,09 miliardy korún.

Čistý zisk rafinérskej a petrochemickej spoločnosti Slovnaft za prvé tri štvrťroky klesol medziročne o 17 percent na 6,09 miliardy korún. Čisté tržby Slovnaftu, ktorý patrí do maďarskej ropnej skupiny MOL, sa za rovnaké obdobie medziročne znížili o 15 percent na 81,42 miliardy Sk. Spoločnosť o tom dnes informovala na svojej internetovej stránke.

Zhoršenie výsledkov Slovnaft zdôvodnil najmä vplyvom posilnenej koruny voči euru a doláru. "Vyšší predaj motorových palív v objemovom vyjadrení, ani vyššie kótované ceny benzínov nedokázali kompenzovať takmer 17-percentné posilnenie slovenskej koruny voči doláru v porovnaní s prvým až tretím štvrťrokom 2006," uviedla spoločnosť v komentári k výsledkom.

Prevádzkový zisk Slovnaftu za prvých deväť mesiacov medziročne klesol o 20 percent na 6,83 miliardy Sk. Tržby klesli najmä pri predaji rafinérskych výrobkov, a to o 15,1 percenta na 63,82 miliardy Sk. V petrochémii bratislavská spoločnosť medziročne zvýšila predaj o 2,2 percenta na 15,62 miliardy Sk.

Slovnaft tradične ťaží zo svojej polohy bezprostredne pri ropovode Družba, ktorý vedie ruskú ropu do strednej Európy. Slovenská vláda podporuje plány na prepojenie s neďalekou rakúskou rafinériou OMV vo Schwechate. Plány však narážali na spory o vytýčenie trasy ropovodu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy