Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Automobilky zrýchlili rast priemyslu
Zdielať na
Ekonomika

Automobilky zrýchlili rast priemyslu

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Výroba dopravných prostriedkov, ktorá patrí k hlavným ťahúňom ekonomiky, v septembri stúpla o 52,2 percenta oproti augustovým upraveným 12,5 percenta.

Obnovenie výroby v slovenských automobilových závodoch po letných dovolenkách výrazne oživilo septembrový rast priemyslu. Tempo medziročného rastu priemyselnej produkcie zrýchlilo v deviatom mesiaci na 15,4 percenta z augustového tohtoročného minima 5,8 percenta.

Výroba dopravných prostriedkov, ktorá patrí k hlavným ťahúňom ekonomiky, v septembri stúpla o 52,2 percenta oproti augustovým upraveným 12,5 percenta. Vozidlá sa vyrábajú v závodoch automobiliek Volkswagen, KIA Motors a PSA Peugeot-Citroën.

Priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií zrýchlila v septembri tempo rastu na 17,5 percenta z 8,1 percenta v auguste. Výrazný, viac ako tretinový prírastok (36,7 percenta), dosiahla výroba elektrických a optických zariadení.

Ťažba nerastných surovín v deviatom mesiaci roka medziročne stúpla o 2,5 percenta po augustovom upravenom náraste o 4,5 percenta. Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa v septembri znížila o 2,4 percenta v porovnaní s upraveným medziročným poklesom o 12,2 percenta v predchádzajúcom mesiaci.
Celkovo si za prvých deväť mesiacov roka priemysel medziročne polepšil o 14,1 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy