Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
AIG, UBS a Credit Suisse sú podozrivé z prania špinavých peňazí
Zdielať na
Ekonomika

AIG, UBS a Credit Suisse sú podozrivé z prania špinavých peňazí

Zdroj: Daniel Torres Bonatto/ilustračné

Veľké švajčiarske banky UBS a Credit Suisse a zrejme i americká AIG, najväčší poisťovací ústav sveta prali špinavé peniaze cez zločineckú organizácia i sieť vekslákov

Brazílska polícia zadržala 19 ľudí, ktorých podozrieva z rozsiahlych daňových podvodov. Do týchto sú údajne zapletené i veľké švajčiarske banky UBS a Credit Suisse a zrejme i americká AIG, najväčší poisťovací ústav sveta. Podľa agentúry AP má zločinecká organizácia i sieť vekslákov, cez ktorých banky perú špinavé peniaze.

Organizácie zrejme veľkým brazilským firmám radila, ako sa vyhnúť platenia  daní, respektive ako znížiť základ dane na minimum. Polícia urobila raziu na 44 miestach v štyroch brazílskych štátoch.

Policajná akcia prichádza necelý mesiac potom, čo kvôli podozreniu na daňové podvody polícia prehľadávala kancelárie americkej technologické firmy Cisco Systems. Policajný zásah podľa expertov ukazuje na to, že Brazílie sa odhodlala k boju proti daňovým podvodom, ktoré štátnu pokladňu pripravili o miliardu dolárov.

Medzi zadržanými je i zamestnanec banky UBS, ktorá patrí k najväčším  finančným domom v Európe. Ďalším je pracovník švajčiarskej organizácie Clariden Leu, ktorá patrí do skupiny Credit Suisse. Úrady chceli zadržať i cudzinca, ktorý je mimo územia Brazílie, jeho národnosť ale neuviedli.

Polície zaistila viac než štyri milióny dolárov v brazílskej a americkej mene, detektiv Ricardo Saadi ale odmietol informovať, v ktorých bankách. Sudca  federálneho súdu Fausto Martin de Sanctis ale povedal, že vyšetrujú banky UBS a Credit Suisse, poišťovňu AIG a spoločnosť Clariden.

Vyšetrované banky údajne pomohli veľkým firmám prevádzať z účtu v Brazílii až sedem miliónov reálov (asi 90 miliónov korún) každý mesiac, takže firmy si spravidla mohli výrazne znížiť daňovú povinnosť.

Firmy si spravidla uložili peniaze na účtoch v zahraničí, čo využili veksláci, ktorí majú účty v niekoľkých krajinách, vrátane Brazílie. Veksláci potom využili peniaze k tomu, aby cez svoje firmy nakúpili tovar v USA a v Číne, a odoslali ich do Brazílie. Za posledný rok a pol mohli brazilské firmy týmito transakciami ušetriť na daniach až miliardu reálov (až 13 miliárd korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy