Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Košičania s Auparkom meškajú
Zdielať na
Ekonomika

Košičania s Auparkom meškajú

Začiatok výstavby obchodného centra Aupark v centre Košíc mešká už približne dva roky

Začiatok výstavby obchodného centra Aupark v centre Košíc mešká už približne dva roky. Mesto totiž stále nevie, kde chce mať postavené nové cesty a akým spôsobom prefinancuje výstavbu dopravnej infraštruktúry.

Náklady na najlacnejšie riešenie developerská spoločnosť HB Reavis Group odhadla na 300 miliónov korún, podľa zmluvy však na výstavbu ciest poskytne len 100 miliónov korún.

Stavba Auparku bude stáť 2,8 miliardy korún, vznikne tu 49.000 metrov štvorcových predajných plôch. Pôvodne investor očakával, že stavbu dokončí v tomto roku. Stavať sa však zatiaľ ani nezačalo, podľa novších odhadov by centrum mohlo byť hotové v roku 2010.

"Čakáme na výsledky nezávislej analýzy nákladov na zmenu dopravy, musíme tiež počkať na prípravu rozpočtu na nasledovné roky," povedal ČTK primátor Košíc František Knapík. Podľa analýzy by sa radnica mala rozhodnúť, či bude v centre mesta tunel alebo len nové úrovňové križovatky. Analýza by mala byť hotová do konca novembra. Mesto predalo investorovi 10.000 metrov štvorcových za 30 miliónov korún ešte v roku 2004.

Spoločnosť HB Reavis Group radnici ponúkla vlastné riešenie dopravy, ktoré s cestami v podzemí nepočíta. Aj na toto riešenie by mesto muselo pridať 200 miliónov korún. Tie by podľa Knapíka radnica mohla získať aj z eurofondov. To by však výstavbu opäť zdržalo, keďže mesto takýto projekt nezačalo pripravovať.

Výstavba podobného obchodného centra sa pre obavy z dopravného kolapsu skomplikovala aj v Žiline. Projekt sa žilinský primátor Ivan Harman snaží zastaviť aj pomocou súdnych žalôb. Zástupcovia radnice chcú dosiahnuť, aby súd rozhodol o neplatnosti zmluvy o predaji pozemkov pre Aupark. Transakcia sa uskutočnila ešte v čase, keď bol primátorom Žiliny Ján Slota.

Zdielať na

Najčítanejšie správy