Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Farmári dostanú v roku 2008 viac pre rast dotácií z EÚ
Zdielať na
Ekonomika

Farmári dostanú v roku 2008 viac pre rast dotácií z EÚ

Zdroj: Jim Epler

Celkové výdavky v pôdohospodárstve by mali v roku 2008 podľa návrhu štátneho rozpočtu medziročne stúpnuť o štvrtinu na 29,09 miliardy korún.

Rozpočet ministerstva pôdohospodárstva bude v budúcom roku vyšší hlavne pre rast príjmov z Európskej únie, povedal dnes minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

Celkové výdavky jeho úradu by mali v roku 2008 podľa návrhu štátneho rozpočtu medziročne stúpnuť o štvrtinu na 29,09 miliardy korún. Niektorí ekonómovia a časť opozície vládu kritizovali, že podporuje farmárov a nie vedu a školstvo.

"K navýšeniu štátneho rozpočtu v rezorte ministerstva pôdohospodárstva prišlo najmä pre navýšenie príjmov z Európskej únie," povedal Jureňa. Z únie by malo ministerstvo na budúci rok dostať asi o polovicu viac ako tento rok, a to takmer o 19 miliárd korún. Štát mu prispeje viac ako desiatimi miliardami korún, čo znamená medziročný pokles o necelých deväť percent.

Výraznú časť výdavkov ministerstva tvorí podpora farmárom. Priame platby pre roľníkov by mali stúpnuť na zhruba 80 percent z úrovne starých členov Európskej únie. Tento rok dostali priame platby vo výške 70 percent z úrovne pôvodnej európskej pätnástky.

Minister pripomenul, že časť zdrojov na podporu bude musieť jeho úrad získať predajom prebytočného majetku alebo úsporami. Jureňa tiež informoval, že vláda by mala v novembri rokovať o lesoch, napríklad o odumieraní smrekových lesov v dôsledku hubových ochorení alebo lykožrútovej kalamity. Ministri by mali o lesoch hovoriť 21. novembra na zasadnutí v Čiernom Balogu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy