Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sviatočné cestovanie sa predraží
Zdielať na
Ekonomika

Sviatočné cestovanie sa predraží

Zdroj: Krzysztof Kozerski

Nedávny rast svetových cien ropy na rekordné výšky sa totiž od štvrtka prejaví na zvýšení cien benzínu a nafty

Slovenským motoristom sa na Sviatok všetkých svätých predraží cestovanie. Nedávny rast svetových cien ropy na rekordné výšky sa totiž od štvrtka prejaví na zvýšení cien benzínu a nafty.

Cena za liter benzínov stúpne približne o 30 halierov a za liter nafty budú vodiči platiť o 40 halierov viac, uviedli dnes internetové portály natankuj.sk a tankovanie.sk, ktoré monitorujú ceny motorových palív.

Najpredávanejší druh 95-oktánového benzínu by sa tak mal predávať v cene okolo 38,30 Sk za liter. Nafta zostane ešte drahšia, priemerné ceny za liter by sa mali dostať aj nad 39 korún.

Pohonné látky tak budú v porovnaní s januárom drahšie o viac ako dve koruny na liter. Pri benzínoch sa posledný raz menila cena smerom nadol, pred dvomi týždňami zlacneli o 20 halierov za liter. Nafta naopak zdražela už minulý týždeň o 40 halierov za liter.

Ceny ropy zvýšili správy o výraznom poklese zásob ropných produktov v Spojených štátoch a ďalšie faktory vrátane oslabenia doláru voči euru. V pondelok cena barelu ropy typu West Texas Intermediate (WTI) po prvý raz prekročila hranicu 93 dolárov. Od ceny ropy sa odvíja aj vývoj cien ropných produktov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy