Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hotelieri vyzvali na otvorenie trhu pre Ukrajincov
Zdielať na
Ekonomika

Hotelieri vyzvali na otvorenie trhu pre Ukrajincov

Zdroj: Mark Busse/ilustračné

V slovenských hoteloch nemá kto robiť, potrebujeme Ukrajincov

Slovenskí hotelieri dnes vyzvali na širšie otvorenie pracovného trhu pre občanov Ukrajiny.

S rastúcim počtom zariadení cestovného ruchu sa totiž podľa Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) stále viac zvýrazňuje nedostatok zamestnancov na niektorých miestach.

"V súčasnosti pribúdajú rýchlym tempom nové ubytovacie a stravovacie zariadenia na území celého Slovenska, zvlášť v regiónoch s dobrými predpokladmi na rozvoj cestovného ruchu. Tento stav bude čoraz viac zvyšovať dopyt po pracovných silách v hotelovom priemysle," uviedla v tlačovom vyhlásení prezidentka ZHR Zuzana Šedivá.

Stále väčší nedostatok pracovných síl pociťujú hotelieri najmä v profesiách kuchár, cukrár, čašník, chyžná a údržbár. Z nových členských krajín EÚ ako Rumunsko alebo Bulharsko pritom veľa nových pracovníkov neprišlo.

Ukrajincov na Slovensku tradične zamestnávajú najmä stavebné firmy, ktoré sa potýkajú s rovnakými problémami ako hotely. Veľký počet slovenských murárov a ďalších remeselníkov totiž využil možnosť lukratívnejšieho zamestnania v západoeurópskych krajinách, ktoré otvorili svoj pracovný trh.

Rozšíriť možnosti pre ukrajinských uchádzačov o prácu by mohlo umožniť vypovedanie slovensko-ukrajinskej dohody o vzájomnom zamestnávaní občanov, ktoré minulý týždeň schválila vláda premiéra Roberta Fica. Práve dohoda totiž obmedzovala zamestnanie vyššieho počtu ľudí z Ukrajiny.

Zväz hotelov dnes tiež kritizoval úroveň hotelových škôl, učilíšť a ďalších vzdelávacích zariadení. Podľa zväzu školy zanedbávajú výuku praktických znalostí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy