Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípadné veto neohrozí dôchodkovú novelu
Zdielať na
Ekonomika

Prípadné veto neohrozí dôchodkovú novelu

Zdroj: SITA

Prípadné veto od prezidenta Ivana Gašparoviča by nemalo ohroziť plánované zmeny v dôchodkovom systéme

Prípadné veto od prezidenta Ivana Gašparoviča by nemalo ohroziť plánované zmeny v dôchodkovom systéme od januára budúceho roka.

Pokiaľ totiž hlava štátu spornú novelu zákona o sociálnom poistení vráti, poslanci by ju mali dostať ešte pred ďalšou parlamentnou schôdzou.

Po utorkovom spornom hlasovaní poslancov zostalo nejasné, či Slováci od januára dostanú na polroka opäť možnosť začať si sporiť na dôchodok na súkromnom účte. Prezident má novelu podpísať alebo vrátiť parlamentu do 15 dní od doručenia. Ďalšia schôdza parlamentu sa pritom začne až 27. novembra.

"Doteraz nám novela neprišla. Keď príde, vyjadríme sa do 15 dní," povedal ČTK hovorca prezidenta Marek Trubač. Zatiaľ je predčasné povedať, či utorkové hlasovanie poslancov o dočasnej možnosti dobrovoľne sa zapojiť do druhého penzijného piliera bolo zmätočné, dodal.

Schválenú novelu by mali podľa utorkového vyjadrenia ministerky práce Viery Tomanovej preštudovať aj právnici. Tomanová pripustila, že hlasovanie bolo zmätočné. O názore právnikov zatiaľ ministerstvo neinformovalo.

Podpredsedníčka opozičnej SDKÚ-DS Iveta Radičová chce hlavu štátu upozorniť na viaceré ustanovenia, ktoré môžu byť podľa nej v rozpore s ústavou.

"Poslala som oficiálny list s prosbou o stretnutie," povedala ČTK Radičová. Exministerka práce chce Gašparoviča upozorniť na zmätočné hlasovanie poslancov o zdobrovoľnení vstupu do druhého piliera, a poukázať tiež na ďalšie zmeny v novele, ktoré vníma ako problematické.

Konflikt s ústavou podľa nej môže nastať napríklad v prípade schváleného predĺženia povinnej doby platenia dôchodkových odvodov na 15 zo súčasných desiatich rokov.

"Môžem potvrdiť, že ten list (od Radičovej) sme už dostali," poznamenal Trubač. Nevedel však povedať, či prezident vyhovie Radičovej žiadosti o stretnutie. Radičová ešte ako ministerka práce s prezidentom debatovala o zmenách v dôchodkovom systéme, ktoré jej úrad vtedy pripravoval.

Koalícia Roberta Fica v utorok presadila v parlamente úpravy dôchodkového systému. Jednou zo zmien je otvorenie druhého penzijného piliera. Od januára do konca júna by tak malo mať vyše 1,5 milióna Slovákov možnosť prestať si sporiť na penziu v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. V takom prípade však našetrené peniaze musia previesť na účty štátnej Sociálnej poisťovne.

Opozícia zmeny v dôchodkovej reforme kritizovala. V pléne jej však prešlo niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ďalšími vládnu predlohu pozmenila koalícia. Ficov kabinet chystá ďalšie úpravy dôchodkového systému na budúci rok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy