Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poslanci otvorili diskusiu o dôchodkoch
Zdielať na
Ekonomika

Poslanci otvorili diskusiu o dôchodkoch

Poslanci parlamentu začali dnes rokovať v druhom čítaní o vládnom návrhu zmien v nastavení súčasného dôchodkového systému.

Poslanci parlamentu začali dnes popoludní rokovať v druhom čítaní o vládnom návrhu zmien v nastavení súčasného dôchodkového systému. Kabinet Roberta Fica navrhol, aby sa na pol roka otvoril takzvaný druhý penzijný pilier, v ktorom si vyše 1,5 milióna Slovákov odkladá na súkromných účtoch časť povinných odvodov na dôchodok.

O predlohe, ktorá pred časom vyvolala spor vo vnútri vládnej koalície, by zákonodarcovia mali hlasovať pravdepodobne v utorok. Opoziční aj koaliční poslanci predložili k materiálu viacero pozmeňujúcich návrhov, do diskusie sa písomne prihlásilo deväť zákonodarcov.

Vláda Roberta Fica chce novelou zákona o sociálnom poistení stabilizovať hospodárenie štátnej Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežný penzijný systém. K vládou odobrenému materiálu však už skôr mali okrem opozície výhrady aj menšie koaličné strany. Koalícia sa napokon dohodla na viacerých zmenách, ktoré chce presadiť prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov v pléne.

Vláda okrem dočasného otvorenia druhého piliera navrhla aj predĺženie obdobia, počas ktorého si musí občan platiť odvody na penziu, aby mu vznikol nárok na starobný dôchodok. Po novom by to malo byť 15 rokov namiesto súčasných desiatich rokov.

Súčasnú podobu dôchodkového systému presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Ďalšie zmeny v nastavení pravidiel chystá Ficov kabinet na budúci rok. Uvažuje napríklad o zmene pomeru povinných odvodov na dôchodok v prospech Sociálnej poisťovne alebo vytvorení štvrtého garančného fondu v druhom pilieri, ktorý by mal zvýšiť záruky pre sporiteľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy