Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda rozdáva podnikateľom miliardy korún
Zdielať na
Ekonomika

Vláda rozdáva podnikateľom miliardy korún

Zdroj: SITA/Vladimír Buzna

tradične na konci roka rozdáva vláda miliardy korún, tvrdí Mikuš.

Vlani počas posledných troch decembrových zasadaní stihla vláda rozdať spriazneným podnikateľom investičné stimuly za 9 a tri štvrte miliárd korún. Aby s tým nemala problémy, ešte predtým, v novembri, si účelovo prispôsobila pravidlá na poskytovanie stimulov a regionálnu pomoc premenovala na štátnu.

Poslanec za SDKÚ-DS Jozef Mikuš tvrdí, že zo 45 projektov vlani vyše 60 percent smerovalo na západné Slovensko. Minulý týždeň vláda schválila ďalšiu štátnu pomoc pre automobilku KIA v hodnote 1,15 miliardy.

Ide o pomoc nad rámec prvej zmluvy z roku 2004 a má sa ňou Kórejcom pomôcť pri rozšírení výroby automobilov. Nová pomoc smeruje do kraja s nezamestnanosťou 5,7 percenta, hoci celoslovenský priemer je dvojnásobný. Navyše sa takto majú vytvoriť ďalšie pracovné miesta, hoci už dnes dovážajú automobilky zamestnancov zo zahraničia. J. Mikuš sa obáva, že tieto peniaze pomôžu skôr cudzincom.

Návrh zákona o investičnej pomoci, o ktorom bude rokovať NR SR podľa J. Mikuša umožní vláde ešte viac rozdávať peniaze, lebo napríklad rozširuje okruh podporovaných oblastí z moderných technológií a poznatkovej ekonomiky na celý priemysel a dáva vláde voľné ruky pri rozhodovaní, kam do ktorého regiónu investície pôjdu. 

Zákon má platiť už v decembri a do konca roka sa vláda chystá podľa dôvodovej správy prideliť odklepnúť dve miliardy korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy