Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôvera v ekonomiku spadla na tohtoročné minimum
Zdielať na
Ekonomika

Dôvera v ekonomiku spadla na tohtoročné minimum

Zdroj: Soon

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa naďalej zhoršuje. V porovnaní so septembrom 2007 sa znížil optimizmus občanov.

Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku v októbri klesla na najnižšiu hodnotu najmenej od začiatku tohto roka.

Ukazovateľ klesol na 104,9 bodu zo septembrových 107,8 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V porovnaní s vlaňajším októbrom bola dôvera nižšia o 1,5 bodu a oproti dlhodobému priemeru klesla o 4,4 bodu. Dôvodom bolo zhoršenie nálady v maloobchode, službách a u spotrebiteľov.

Indikátor dôvery v priemysle v októbri 2007 zostal na  úrovni predchádzajúceho mesiaca (9,3 bodov). Na jeho vývoj malo vplyv najmä očakávanie rastu produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch. Indikátor dôvery  v stavebníctve vzrástol o 5 na -0,5 percentuálnych bodov a úroveň dlhodobého priemeru prevýšil o 23,5 bodov. Jeho vývoj ovplyvnilo očakávané zvyšovanie počtu zamestnancov.

Indikátor dôvery v maloobchode  klesol v porovnaní s ostatným mesiacom o 7 percentuálnych bodov; jeho vývoj ovplyvnili najmä nižšie hodnotenia súčasnej i očakávanej podnikateľskej situácie. Hodnota indikátora dôvery v službách má už tretí mesiac klesajúcu tendenciu; v porovnaní so septembrovým prieskumom sa znížila o 6 bodov na 29,3 percentuálnych bodov.

Takýto vývoj ovplyvnili negatívnejšie hodnotenia všetkých troch vstupujúcich ukazovateľov.  Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa naďalej zhoršuje. V porovnaní so septembrom 2007 sa znížil optimizmus občanov pri všetkých štyroch zložkách (predpokladaný vývoj ekonomickej situácie v krajine, perspektívy úspor, očakávaná finančná situácia v domácnostiach a odhadovaný vývoj nezamestnanosti), čím indikátor spotrebiteľskej dôvery (-8,2) klesol oproti predchádzajúcemu obdobiu o 3,4 bodu. Názory spotrebiteľov boli v októbri 2007 o 4 body pesimistickejšie ako pred rokom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy