Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Školáčky budú očkovať proti rakovine krčka maternice
Zdielať na
Ekonomika

Školáčky budú očkovať proti rakovine krčka maternice

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

V Británii do očkovacieho programu zapoja všetky dvanásť a trinásťročné dievčatá. Snahou je v budúcnosti očkovať aj staršie dievčatá, do 18. roka života.

Školopovinné Britky budú od budúceho školského roka očkovať proti vírusu HPV, ktorého niektoré typy spôsobujú rakovinu krčka maternice (RKM). Informoval o tom spravodajský server BBC.

Do očkovacieho programu zapoja všetky dvanásť a trinásťročné dievčatá. Snahou je v budúcnosti očkovať aj staršie dievčatá, do 18. roka života. Odborníci sa zhodujú, že očkovanie takéhoto rozsahu by mohlo na ostrovoch zachrániť stovky životov. Veľmi podobné legislatívne opatrenia sa predpokladajú aj v Škótsku a Walese.

Na začiatku tohto roka odporučila na to určená komisia vakcináciu pre 11 a 12-ročné dievčatá, vrátane ďalšieho očkovania dievčat do 16. roka života. Pred rozhodnutím ale zákonodarcovia požadovali viac dôkazov o preventívnom účinku očkovania.

Rozhodnutie kompetentného výboru nezahŕňa odporúčania, ktorá z dvoch známych takto indikovaných vakcín by sa mala používať. Vo Veľkej Británii sa diskutuje i o tom, či takéto očkovanie, proti vírusu, ktorý sa prenáša už kontaktom v oblasti genitálií s nakazenou osobou, nezvýši promiskuitu mladých.

Posledné slovo však pri očkovaní budú mať rodičia, resp. zákonní zástupcovia detí. Podľa doktorky Sarah Lotzof je to veľký krok vpred. "V tejto chvíli zomiera vo Veľkej Británii viac ako tisíc žien na túto chorobu. Takto by sme mohli zamedziť 85 percentám úmrtí," povedala. RKM ročne zabije na svete asi 274 000 žien, z toho 1 120 Britiek.

Vakcinačné programy už schválili aj vo Švajčiarsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Nórsku, Luxembursku a Belgicku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy