Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko podpísalo prvé štyri operačné programy
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko podpísalo prvé štyri operačné programy

Zdroj: Jeff Barnes

Sú to programy doprava, informatizácia spoločnosti, technická pomoc a regionálny operačný program.

Slovensko podpísalo prvé štyri operačné programy, prostredníctvom ktorých bude čerpať peniaze z Európskej únie v rokoch 2007 až 2013. Medzi podpísané sa zaradili programy doprava, informatizácia spoločnosti, technická pomoc a regionálny operačný program. Zvyšné programy by Slovensko malo podpísať do konca tohto roka.

Novinárom to po podpise zmlúv povedala eurokomisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová. "Prvé peniaze by sme mohli začať čerpať na jar budúceho roka v operačnom programe školstvo," povedal minister výstavby Marian Janušek. Prvé výzvy na podávanie projektov by mohli ministerstvá zverejňovať v decembri.

Ministerstvo výstavby, ktoré čerpanie európskych peňazí pripravovalo, čelilo počas roka kritike pre meškanie príprav. Podľa Janušeka však Slovensko v príprave na čerpanie európskych peňazí nemešká a nemalo by prísť o žiadne peniaze z fondov. Celkovo môže krajina z fondov získať 11,36 miliárd eur (vyše 380 miliárd korún).

"Môžem potvrdiť že Slovensko v príprave na čerpanie eurofondov nemešká," poznamenala dnes aj eurokomisárka Hübnerová. Ešte tento mesiac by malo Slovensko podpísať podľa Janušeka dva ďalšie operačné programy - vzdelávanie a zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy