Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SkyEurope sa chce sústrediť na rast zisku
Zdielať na
Ekonomika

SkyEurope sa chce sústrediť na rast zisku

Zdroj: Pascal Terjan/ilustračné

"Snažíme sa ísť tam, kde trh dokáže leteckého prepravcu uživiť," povedal obchodný riaditeľ spoločnosti. Niektoré nerentabilné linky sa v zimnej sezóne zrušia.

Nízkonákladová letecká spoločnosť SkyEurope Airlines sa chce v budúcnosti so svojimi troma základňami v Bratislave, Viedni a Prahe sústrediť na zvýšenie vyťaženosti svojich lietadiel a rast zisku.

Tento rok prepravca ukončí činnosť svojich báz v Budapešti a Krakove a v zimnej sezóne zruší aj niektoré nerentabilné linky. Novinárom to dnes povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Karim Makhlouf.

"Snažíme sa ísť tam, kde trh dokáže leteckého prepravcu uživiť," povedal Makhlouf. Firma od svojho vzniku v roku 2001 doposiaľ napriek rastu počtu cestujúcich skončila vždy v strate. Podľa obchodného riaditeľa sa jej však v poslednom kvartáli finančného roka, ktorý skončil v septembri, podarilo vymaniť z červených čísel. "Môžem povedať, že SkyEurope dosiahne signifikantný zisk v poslednom finančnom štvrťroku," uviedol. Podrobnosti však nespresnil, firma by výsledky mala zverejniť koncom novembra.

Letecký prepravca očakáva zisk hlavne po posilnení svojho pôsobenia na viedenskom letisku, odkiaľ lieta od marca tohto roka. Vo Schwechate bude mať šesť zo 14 lietadiel a prevádzkovať spojenia do 20 destinácií. Niektoré lety sa pre vyšší záujem presunuli z Bratislavy do rakúskej metropoly, Makhlouf však odmietol špekulácie o možnom ukončení pôsobenia na bratislavskom letisku. "Bratislava je naša hlavná základňa s technickým zázemím," uviedol.

Podľa obchodného riaditeľa by letiská v slovenskom a rakúskom hlavnom meste mali v budúcnosti fungovať ako spoločný dopravný uzol so spojením do takmer 30 miest v Európe. Bratislava so štyrmi lietadlami by mala prevádzkovať lety do deviatich miest vo Veľkej Británii, Írsku, niektorých hlavných miest v Európe, Košíc a Prahy. Z českého hlavného mesta bude prevádzkovať lety do 12 miest, z Košíc do štyroch a na jednej linke bude lietať z Popradu.

Po zatvorení dvoch základní v Maďarsku a Poľsku zatiaľ SkyEurope neuvažuje o budovaní nových báz. V budúcnosti však Makhlouf nevylúčil jej vytvorenie napríklad v Košiciach. Za zaujímavé trhy firma považuje Rumunsko a Bulharsko, najmä po plánovanom zvýšení počtu lietadiel na 30 v roku 2010.

SkyEurope zvýšil za prvých deväť mesiacov tohto roka počet prepravených pasažierov o zhruba štvrtinu na 2,7 milióna ľudí. Za celý rok prepravca očakáva, že ich počet dosiahne 3,5 milióna a v budúcom roku stúpne na štyri milióny. Firma zvýšila za tri štvrťroky svojho finančného roka tržby o zhruba 30 percent na 147,26 milióna eur. Strata spoločnosti klesla o štvrtinu na 37,6 milióna eur. Akcie SkyEurope sa obchodujú na burzách vo Viedni a Varšave.

Zdielať na

Najčítanejšie správy