Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
O financiách pre bratislavské letisko sa má rozhodnúť do mesiaca
Zdielať na
Ekonomika

O financiách pre bratislavské letisko sa má rozhodnúť do mesiaca

Zdroj: SITA/Peter Hudec

Ak by ministerstvo rozhodlo, že letisko bude financovať prostredníctvom úveru, podľa Vážneho by mohlo získať od bánk 2,5 miliardy korún

Ministerstvo dopravy by sa malo zhruba do mesiaca rozhodnúť, či si bratislavské letisko pre svoj ďalší rozvoj vezme úver od komerčných bánk, alebo vytvorí spoločný podnik s investorom. Väčšinu v Letisku M.R. Štefánika by si pritom ponechal štát, povedal dnes novinárom minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Vážny pripustil, že ministerstvo už rokovalo s prípadnými záujemcami o vstup do najväčšieho slovenského letiska. "Rokovania v zásadných rysoch prebiehajú, sú tam aj domáci aj zahraniční (záujemcovia)," poznamenal.

Vytvorenie spoločného podniku by však podľa ministra ovplyvnili ponuky uchádzačov, či stanovisko Protimonopolného úradu (PMÚ). Vlaňajší predaj 66-percentného podielu v letisku konzorciu TwoOne pod vedením viedenského letiska a finančnej skupiny Penta totiž stroskotal na tom, že sa víťazovi tendra nepodarilo v stanovenej lehote získať súhlas PMÚ. S privatizáciou navyše nesúhlasil kabinet premiéra Roberta Fica.

Vážny odmietol kritiku opozície, že by takto vláda chcela skryto predať podiel v letisku. Exminister dopravy Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS) dnes pripomenul, že štát zrušením privatizácie prišiel o takmer 20 miliárd korún. TwoOne totiž ponúklo za väčšinový balík 10,52 miliardy korún a ďalších 7,9 miliardy korún chcelo vložiť do základného imania spoločnosti.

Pokiaľ by sa ministerstvo rozhodlo, že letisko bude financovať svoje investície prostredníctvom úveru, podľa Vážneho by mohlo získať od bánk 2,5 miliardy korún. Na túto sumu už má údajne prísľub od dvoch finančných inštitúcií.

Ministerstvo dopravy tento týždeň presadilo výmenu šéfa letiska. Novým predsedom predstavenstva spoločnosti sa stal Karol Biermann, ktorý nahradil Františka Stolárika. Za prvých osem mesiacov roka prepravilo letisko 1,36 milióna cestujúcich, čo znamená nepatrný medziročný nárast o 1,5 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy