Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
KIA dostane od štátu miliardovú dotáciu
Zdielať na
Ekonomika

KIA dostane od štátu miliardovú dotáciu

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Dotácia pomôže automobilke rozšíriť výrobu neďaleko Žiliny.

Automobilka KIA Motors dostane od štátu dotáciu 1,15 miliardy korún na rozšírenie výroby vo svojom závode neďaleko Žiliny. Poskytnutie pomoci dnes schválila vláda, už skôr s ňou súhlasila aj Európska komisia.

KIA plánuje v najbližších rokoch zvýšiť výrobu vo svojej slovenskej továrni o polovicu na 300-tisíc kusov vozidiel ročne. Do jej portfólia by malo pribudnúť nové multifunkčné vozidlo, ktoré v súčasnosti vyvíja.

Celková investícia do rozšírenia produkcie presiahne osem miliárd korún ročne, kapacita závodu by sa mala zvýšiť do roku 2008. Skúšobná výroba nového modelu sa má spustiť ešte v tomto roku a sériová výroba o dva roky neskôr. K doterajším zhruba 2 500 zamestnancom fabriky by malo pribudnúť ďalších vyše 660 ľudí.

Pôvodne KIA požiadala o dotáciu 1,21 miliardy korún, Európska komisia ju však znížila o takmer 60 miliónov korún, keď do nej odmietla zaradiť niektoré náklady. Dotáciu spoločnosti poskytne ministerstvo hospodárstva z vlastného rozpočtu.

Kórejská automobilka vyrobila vo svojom závode neďaleko Žiliny od spustenia sériovej prevádzky vlani v decembri 100-tisíc osobných automobilov. Podľa pôvodných zámerov sa KIA chystá v tomto roku na Slovensku vyrobiť približne 150-tisíc.

Celková investícia KIA Motors na Slovensku by mala presiahnuť miliardu eur (zhruba 34 miliárd korún), doposiaľ automobilka na dotáciách obdržala dve miliardy korún.

Spoločnosť pred časom oznámila, že zdvojnásobí do roku 2012 vo svojom žilinskom závode výrobu motorov na 600-tisíc kusov ročne. Motory by potom mala dodávať aj pre český závod materskej firmy Hyundai, ktorý budujú v Nošoviciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy