Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cena tepla by mala vzrásť najmenej o 4 %
Zdielať na
Ekonomika

Cena tepla by mala vzrásť najmenej o 4 %

Zdroj: Zeta/ilustračné

Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla by však náklady pre priemernú štvorčlennú rodinu mali byť v budúcom roku nižšie ako v tomto roku, a to kvôli klimatickým podmienkam, ako aj úsporným opatreniam dodávateľov a odberateľov tepla.

Cena tepla na budúci rok by mala podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT), pri zachovaní tohtoročných cien ostatných energií, vzrásť najmenej o 4 %.

SZVT, ktorý v súčasnosti zastupuje 75 výrobcov tepla na Slovensku, chce totiž podľa svojho podpredsedu predstavenstva Jozefa Krázela zvýšiť fixnú zložku ceny tepla o 10 %, a to pre medziročné zníženie objednaného množstva tepla odberateľmi zhodne o 10 %.

Fixná zložka tepla, ktorá tvorí približne 35 % z celkovej ceny tepla, pozostáva napríklad z primeraného zisku spoločnosti, odpisov hmotného a nehmotného majetku, či z investícií a nákladov na opravu a údržbu. Náklady pre priemernú štvorčlennú rodinu by však mali byť nižšie ako v budúcom roku. Jednak kvôli úsporným opatreniam a tiež klimatickým podmienkam.

Variabilná zložka ceny tepla, ktorá tvorí približne 65 % z celkovej ceny tepla, pozostáva z nákladov na nákup zemného plynu, vody, elektriny a technických hmôt. SZVT zatiaľ nevie odhadnúť, aký vplyv na cenu tepla bude mať variabilná zložka ceny. "V čase podávania návrhu cien tepla pre budúci rok totiž neboli uzavreté zmluvy s dodávateľom plynu. Pre budúci rok nie je známy ani vzorec pre výpočet ceny plynu," vysvetlil Krázel.

Podľa neho Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odporučil teplárom počítať vo svojich kalkuláciách s cenou plynu o 5,5 % nižšou oproti odporúčanej cene v tomto roku. "Výrobcovia tepla však očakávajú 10-percentné zvýšenie ceny plynu v budúcom roku oproti skutočnej cene dosiahnutej v tomto roku," doplnil Krázel.

Podľa neho sa tak cena tepla môže ešte meniť, keďže cena plynu má na celkovú cenu tepla najväčší vplyv.

Zdielať na

Najčítanejšie správy