Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peniaze od poisťovní by malo mať istých 34 nemocníc
Zdielať na
Ekonomika

Peniaze od poisťovní by malo mať istých 34 nemocníc

Kritici ministerstva návrhu vyčítali, že nemocnice, ktoré sa dostali do zoznamu v nariadení, môžu stratiť motiváciu zlepšovať svoje služby.

Peniaze od zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú náklady na liečbu, by malo mať istých 34 nemocníc. Vyplýva to z návrhu vládneho nariadenia, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva.

Kritici ministerstva návrhu vyčítali, že nemocnice, ktoré sa dostali do zoznamu v nariadení, môžu stratiť motiváciu zlepšovať svoje služby. Na rozdiel od iných zdravotníckych zariadení totiž s nimi budú musieť poisťovne uzatvoriť zmluvy.

Ministerstvo navrhlo do nariadenia o minimálnej sieti nemocníc, ktoré by v stredu mal prerokovať kabinet premiéra Roberta Fica, len zariadenia v správe štátu. Ide napríklad o fakultné nemocnice, či špecializované ústavy, ako Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Na rozdiel od skorších návrhov sa doň dostali aj psychiatrické nemocnice.

Naopak medzi zariadeniami s istou podporou od zdravotných poisťovní nie sú žiadne nemocnice, ktoré spravujú samosprávy. Pôvodne v ňom boli napríklad nemocnice v Skalici, Prievidzi či Bardejove a ďalšie sa do zoznamu chceli dostať. 

Od nariadenia, ktoré by malo platiť od novembra, sa očakáva, že otvorí možnosti na rušenie údajne prebytočných nemocničných lôžok a tým šetreniu peňazí.

Kritikom sa však nepáči, že ministerský zoznam časť nemocníc zvýhodní. Ministerstvo údajne malo určiť len počty potrebných lôžok a výber nemocníc mal podľa nich ostať v právomociach zdravotných poisťovní.

Zástupcovia poisťovní už skôr informovali, že uzatvoria zmluvy s toľkými nemocnicami, koľko budú ich poistenci potrebovať. Na konci roka 2005 pôsobilo na Slovensku podľa skorších informácií ministerstva zdravotníctva 140 nemocníc a liečební.

Zdielať na

Najčítanejšie správy