Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Revízia Eurostatu zvýšila verejný schodok
Zdielať na
Ekonomika

Revízia Eurostatu zvýšila verejný schodok

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Vyjadrenie Eurostatu môže ovplyvniť plnenie rozpočtového kritéria pred plánovaným zavedením eura od roku 2009, kabinet je však pripravený šetriť.

Eurostat dnes odporučil Slovensku, aby do verejného schodku za rok 2006 započítalo aj hospodárenie verejnoprávnych médií. Po revízii sa verejný deficit zvýšil o 0,3 percentuálneho bodu na 3,69 percenta hrubého domáceho produktu.

Slovenská vláda stále nevie, či bude musieť do verejného okruhu započítať ďalšie dodatočné položky. Vyjadrenie Eurostatu môže ovplyvniť plnenie rozpočtového kritéria pred plánovaným zavedením eura od roku 2009, kabinet je však pripravený šetriť.

Ministerstvo financií sa jednoznačne nevyjadrilo, či dnešná revízia údajov o verejnom deficite ovplyvní plnenie rozpočtového kritéria pre prijatie eura. "Na správu Eurostatu, ktorá je pre nás najdôležitejšia, stále čakáme," povedal ČTK hovorca ministra financií Miroslav Šmál. Kedy by sa Slovensko malo dozvedieť, ktoré ďalšie položky prípadne bude musieť započítať do verejného schodku, nevedel spresniť.

Podľa skorších neoficiálnych údajov Eurostat navrhol Slovensku, aby upravilo schodok verejných financií o hospodárenie ďalších inštitúcií ako Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), verejnoprávnych médií alebo štátnych nemocníc. To by mohlo zvýšiť verejný deficit aj tlak na plnenie rozpočtového kritéria pre prijatie eura. Konečný verdikt európskeho štatistického úradu zatiaľ nepadol.

Premiér Robert Fico viackrát ubezpečil, že jeho vláda bude v prípade potreby šetriť a splní podmienku nízkeho verejného deficitu pre prijatie eura. Pri posudzovaní splnenia podmienok pre prijatie jednotnej európskej meny budú európske inštitúcie brať do úvahy verejný schodok za rok 2007.

Kabinet na tento rok naplánoval deficit na úrovni 2,9 percenta výkonu ekonomiky. Ministerstvo financií aktuálne predpokladá, že verejné výdavky prekročia príjmy o 2,7 percenta HDP. Čísla však nezahŕňajú odporúčania Eurostatu. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica tohtoročný schodok neprekročí 2,87 percenta výkonu ekonomiky. V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008 vláda počíta so znížením schodku na 2,3 percenta HDP.

Slovenská mena reagovala na správy o úprave verejného schodku oslabením zhruba o desať halierov, okolo poludnia sa posunula nad 33,60 SKK/EUR. "Koruna má tendenciu ďalej sa oslabovať. Môžu za tým byť aj správy o úprave verejného deficitu," povedal díler OTP Banky Eduard Pračko. Na slabšie úrovne môžu korunu ťahať tiež straty maďarského forintu, pripustil.

"Zverejnené údaje boli pre trh dobrou správou," uviedol v komentári analytik VÚB banky Martin Lenko. Poukázal však na to, že správa Eurostatu neobsahovala zmienku o pôvodne zamýšľanom zahrnutí NDS do rozpočtu verejných financií.

"Chýba v nej tiež odhad deficitu pripravený Eurostatom pre rok 2007, ktorý bude pri posudzovaní plnenia maastrichtského fiškálneho kritéria na jar 2008 rozhodujúcim," doplnil analytik.

Okrem hospodárenia verejnoprávnych médií prispela k zvýšeniu vlaňajšieho deficitu tiež zmena metodiky zaznamenávania daní a sociálnych príspevkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy