Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trhová cena dubajských prístavov môže byť 20 mld. USD
Zdielať na
Ekonomika

Trhová cena dubajských prístavov môže byť 20 mld. USD

Zdroj: SITA/AP/Nakheel Development

Saudskoarabský emirát Dubaj sa chystá najbližší mesiac predať na burze okolo 20 percent prístavného operátora DP World.

Saudskoarabský emirát Dubaj sa chystá najbližší mesiac predať na burze okolo 20 percent prístavného operátora DP World. Najväčší kontajnerový prístavný operátor na Blízkom východe a štvrtý najdôležitejší na svete by mohol mať trhovú cenu okolo 19 až 20 miliárd dolárov, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

Cez prístavy štátneho podniku DP World minulý rok prešlo okolo šesť percent kontajnerov z celosvetovej prepravy. Firma sa chystá svoje akcie uviesť na trh v prvotnej verejnej ponuke 4. novembra. Predaj prvotnej emisie sa ale uzavrie v polovici novembra, keď sa s akciami DP World začne obchodovať na dubajskej burze DIFX. Tá sa stane filiálkou amerického trhu Nasdaq na základe dohody z minulého mesiaca.

Vstup prístavného operátora by mohol oživiť dianie na dubajskom akciovom trhu, ktorý má ambície stáť sa svetovým finančným centrom. Dubaj ale po svojom okázalom spustení "arabského Honkongu" v roku 2005 prilákal len slabú pozornosť medzinárodných investorov. Predaj DP World by takisto mohol byť začiatkom ďalších privatizácií z majetku emirátov, napísal Reuters.
    

Zdielať na

Najčítanejšie správy