Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Možno u nás bude pracovať viac Ukrajincov
Zdielať na
Ekonomika

Možno u nás bude pracovať viac Ukrajincov

Zdroj: harmon

V súčasnosti sa môže na Slovensku ročne dlhodobo zamestnať 200 Ukrajincov, krátkodobo na sezónne práce, do šiestich mesiacov ďalších tristo Ukrajincov.

Na Slovensku sa možno bude môcť zamestnať viac Ukrajincov. Ministerstvo práce totiž navrhlo vypovedať medzivládnu dohodu s Ukrajinou o vzájomnom zamestnávaní občanov, ktorá určuje maximálny počet pracovníkov z tejto susednej krajiny.

Po prípadnom vypovedaní zmluvy budú musieť síce každé pracovné povolenie schváliť úrady, nebudú však platiť žiadne kvóty. Ministerstvo práce sa pôvodne podľa návrhu na vypovedanie zmluvy snažilo dohodnúť zvýšenie maximálneho limitu pre Ukrajincov.

Na Slovensku sa totiž začína prejavovať nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Kyjev však rokovania viackrát odložil, zmeniť podmienky na budúci rok sa preto už podľa ministerstva nestihne. 

V súčasnosti sa môže na Slovensku ročne dlhodobo zamestnať 200 Ukrajincov a krátkodobo na sezónne práce do šiestich mesiacov ďalších tristo. V rámci vykonávania obchodných zmlúv je ročná kvóta nastavená na 1 800 osôb. Podnikatelia však údajne mnohých ďalších Ukrajincov zamestnávajú načierno. 

Zmluvu je podľa štátnej tajomníčky ministerstva práce Emílie Kršíkovej možné vypovedať do 5. novembra. Po prípadnom vypovedaní dohody by sa tak najímanie Ukrajincov malo v budúcnosti riadiť všeobecnými predpismi pre zamestnávanie cudzincov.

Podľa nich sa zamestnávanie cudzích štátnych príslušníkov na Slovensku odvíja od situácie na trhu práce a počtu voľných pracovných miest, neuplatňuje sa teda žiadny systém kvót. Úrady však budú musieť najprv posúdiť, či na príslušné pracovné miesto nemôže nastúpiť občan Slovenska alebo EÚ. 

Po vstupe Slovenska do EÚ sa podmienky na trhu práce začali meniť a veľa Slovákov tiež odišlo za prácou do zahraničia. Miera nezamestnanosti v krajine klesla na historické minimá a v ekonomike sa začína prejavovať nedostatok kvalifikovaných ľudí.

Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa miera evidovanej nezamestnanosti v súčasnosti pohybuje okolo 8,3 percenta, zatiaľ čo napríklad ešte koncom roka 1999 sa blížila k 20 percentám.

Zdielať na

Najčítanejšie správy