Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľsko dnes pohrozilo Rusku blokádou
Zdielať na
Ekonomika

Poľsko dnes pohrozilo Rusku blokádou

Zdroj: Wildebeast

Poliakom sa nepáčia embargo Ruska na dovoz poľského mäsa.

Poľsko dnes pohrozilo Rusku, že zablokuje jeho vstup do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), pokiaľ Moskva nezruší embargo na dovoz poľského mäsa a ďalších potravín. Na tlačovej konferencii v Moskve to podľa ruských tlačových agentúr povedal námestník poľského ministra poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski.

Rusko zastavilo dovoz poľského mäsa koncom roku 2005 údajne z hygienických dôvodov. Poľská vláda trvá na tom, že poľské produkty sú zdravotne bezpečné a odpovedajú normám Európskej únie; podľa Varšavy má ruské embargo politické motívy. Poľsko sa kvôli tomu od minulého roku vyhýba rokovaniu medzi EÚ a Ruskom o novej zmluvu o strategickom partnerstve a spolupráci v energetike.

"Keď sa ruský postoj k Poľsku nezmení, budeme musieť hlasovať proti ruskému členstvu vo WTO," uviedol Ardanowski. Dodal, že Varšava bude naďalej blokovať dohodu medzi EÚ a Ruskom. Poľskí producenti boli podľa námestníka zvyknutí vyvážať na ruský trh mäso a zeleninu za zhruba 400 miliónov dolárov (9,6 miliardy korún) ročne.

Hrozbu zablokovať snahu Ruska vstúpiť do WTO vyslovil v máji už poľský prezident Lech Kaczyński. Podľa neho je ruský zákaz poľského mäsa len prejavom snahy Moskvy obnoviť nadvládu nad strednou Európou.
Rusko intenzívne rokuje o vstupe do WTO už niekoľko rokov, Moskve však stále chýba  súhlas rady členských krajín WTO, ktorý je podmienkou vstupu.

Proti prijatiu Ruska je napríklad Švédsko, ktorému sa nepáčia ruské vývozné clá na drevo a celulózu, ktoré zaviedli na podporu domáceho spracovania dreva. Na niektoré obchodné praktiky Ruska si z EÚ sťažuje i Litva.


Rusko je štát s najväčšou svetovou ekonomikou, ktorá je ešte mimo WTO. Ďalšími významnými nečlenmi sú už len Ukrajina a Irán.

Zdielať na

Najčítanejšie správy