Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ficov kabinet schválil na cesty miliardy
Zdielať na
Ekonomika

Ficov kabinet schválil na cesty miliardy

Zdroj: Jason/ilustračné

Do konca roka 2010 by sa podľa schváleného materiálu malo vybudovať 23 kilometrov nových ciest prvej triedy, rekonštrukciou by malo prejsť ďalších 59 kilometrov.

Do výstavby a skvalitnenia desiatok kilometrov ciest prvej triedy by sa malo do konca roka 2010 vynaložiť celkovo 17,9 miliardy korún. Vyplýva to z programu prípravy a výstavby siete ciest prvej triedy, ktorý dnes schválila vláda Roberta Fica.

Na financovaní výstavby, rekonštrukcie a preložiek ciest a iných prác sa bude podieľať štát spolu s peniazmi z fondov Európskej únie.

Do konca roka 2010 by sa podľa schváleného materiálu malo vybudovať 23 kilometrov nových ciest prvej triedy, rekonštrukciou by malo prejsť ďalších 59 kilometrov. Peniaze sa majú použiť okrem iného tiež na rekonštrukciu križovatiek, vybudovanie obchvatov miest a obcí a opravu takmer troch desiatok mostov.

Cesty prvej triedy tvoria takmer pätinu z celkového počtu zhruba 17 500 kilometrov cestnej siete na Slovensku. Ich prevádzku má na starosti štátna Slovenská správa ciest. Cesty nižšej kategórie v minulosti prešli pod správu obcí a vyšších územných celkov.

Ficov kabinet chce urýchliť budovanie cestnej infraštruktúry, pričom prioritou je dobudovanie diaľničného prepojenia Bratislavy a Košíc a výstavba viacerých úsekov na rýchlostnej ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

Pri výstavbe sa majú využiť projekty takzvaného verejno-súkromného partnerstva. Zatiaľ však nie je isté, koľko kilometrov ciest sa takouto formou bude v najbližších rokoch budovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy