Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Valeo začala výstavbu na Pereši
Zdielať na
Ekonomika

Valeo začala výstavbu na Pereši

Zdroj: rick

V novej fabrike bude pracovať 1 500 zamestnancov, výrobu by mali spustiť v lete budúceho roku.

Francúzska spoločnosť Valeo Slovakia začala v priemyselnom parku Pereš pri Košiciach s výstavbou nového závodu za 590 miliónov korún. Firma vyrába zámky a kľúče pre svetových automobilových producentov. V novej fabrike bude pracovať 1 500 zamestnancov, výrobu by mali spustiť v lete budúceho roku.

Valeo začala v Košiciach podnikať v roku 2004. V prenajatých priestoroch už zamestnala takmer tisíc ľudí. "Títo zamestnanci prejdú v budúcom roku do nového závodu, následne naberieme ďalších približne 500 pracovníkov," povedal dnes novinárom zástupca spoločnosti Valeo Vladimír Kumičák.

Spoločnosť získala na svoju investíciu od štátu podporu vo výške približne 190 miliónov korún.

"Stimuly sú rozdelené na daňový bonus a na vytvorenie nových pracovných miest," doplnil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga.

Valeo bola prvou spoločnosťou, ktorá pred časom ohlásila príchod do priemyselného parku Pereš. Rozbeh priemyselného parku však zbrzdili nevysporiadané pozemky. Park leží pri jednom z hlavných vstupov do Košíc, v tesnej blízkosti letiska. Valeo má v parku obsadiť prvých šesť hektárov. Celková výmera parku je 190 hektárov.

Mesto Košice medzitým dohodlo spoluprácu s developerskou spoločnosťou Immorent, ktorá je dcérskou spoločnosťou rakúskej Erste Bank. Tá už vykúpila 60 hektárov pozemkov. Priemyselný park chce na príchod investorov pripraviť vybudovaním technickej a dopravnej infraštruktúry.

Zdielať na

Najčítanejšie správy