Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodníkom rástli tržby v auguste pomalšie, zamestnancom pomalšie platy
Zdielať na
Ekonomika

Obchodníkom rástli tržby v auguste pomalšie, zamestnancom pomalšie platy

Zdroj: redakcia

Obchodníkom na Slovensku v auguste rástli tržby pomalšie než v júli.

Obchodníkom na Slovensku v auguste rástli tržby pomalšie než v júli. Tempo medziročného rastu maloobchodných tržieb v stálych cenách sa v ôsmom mesiaci roka zvoľnilo na 5,1 percenta oproti júlovým 5,9 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Celkové tržby v maloobchode v auguste v bežných cenách stúpli na 38,41 miliardy korún z 38,36 miliardy korún v júli.

Najviac, o 30,1 percenta sa obrat medziročne zvýšil v obchodoch s ostatným špecializovaným tovarom, ktorý tvorí necelú tretinu maloobchodných tržieb. Naopak tržby mimo predajní medziročne klesli o 22,4 percenta.

V predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom sa tržby v auguste zvýšili medziročne reálne o 4,4 percenta v porovnaní s júlovým nárastom o 2,2 percenta.

Tržby priemyselných podnikov v auguste spomalili tempo rastu na 4,5 percenta z júlových 11,5 percenta. V bežných cenách tržby podnikov klesli na 157,92 miliardy korún oproti 159,67 miliardy korún v siedmom mesiaci.

Zamestnancom v slovenskom priemysle stúpli platy v auguste pomalšie než v predchádzajúcom mesiaci. Medziročný rast miezd v odvetví sa v auguste spomalil na 5,2 percenta z júlových 5,9 percenta.

Zamestnanci v priemysle poberali v ôsmom mesiaci mzdu v priemere 19 972 korún, zatiaľ čo v júli to bolo 20 301 korún, informoval dnes Štatistický úrad.

Po započítaní inflácie mzdy v priemysle v auguste medziročne stúpli o 2,8 percenta v porovnaní s júlovým nárastom o 3,5 percenta.

Z jednotlivých odvetví vzrástli nominálne platy najviac v baníctve o 12 percent. Platy boli tradične najvyššie v telekomunikáciách, priemerná mzda sa však v tomto sektore v porovnaní s júlom mierne znížila na 42 339 korún.

Počet zamestnancov v priemysle sa v ôsmom mesiaci roka medziročne zvýšil o 2,1 percenta na 586 483 pracovníkov. V júli pracovalo v priemysle 587 670 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy