Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zvýšenie cien avizujú aj výrobcovia papiera
Zdielať na
Ekonomika

Zvýšenie cien avizujú aj výrobcovia papiera

Zdroj: Kusa Suke/ilustračné

Zdraženie sa má týkať najmä výrobkov papierovej hygieny ako toaletný papier, vreckovky či obrúsky. Dôvodom sú vraj rastúce ceny energií a vstupných surovín.

Výrobcovia papiera ohlásili zvýšenie cien svojich výrobkov, ktoré by mali do konca tohto roka zdražieť približne o 15 percent. Zdražovanie sa má týkať najmä výrobkov papierovej hygieny ako napríklad toaletného papiera, vreckoviek alebo obrúskov.

Dôvodom sú rastúce ceny energií a vstupných surovín. ČTK o tom informoval Miroslav Vajs, prezident Zväzu celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP). Zvýšenie cien už dávnejšie avizovali napríklad aj výrobcovia potravín.

"Cena zberového papiera, ktorý tvorí väčšinu surovinovej základne výrobcov hygienických papierov, vzrástla oproti minulému roku od 15 až po 59 percent," povedal Vajs. Výrobky však podľa neho zdraželi v tom čase iba o dve až päť percent, a niektoré podniky by mohli preto skrachovať. Okrem surovín rastie firmám aj cena elektrickej energie v priemere takmer o 12 percent ročne.

Podľa údajov ZCPP zvýšili podniky združené v tomto zväze v roku 2006 tržby medziročne o 14,6 percenta na 27,23 miliardy korún a produktivita práce sa vlani medziročne zvýšila o 13,6 percenta, keď jeden pracovník vyrobil tovar 6,4 milióna korún. Počet zamestnancov sa medziročne naopak znížil o 5,5 percenta na 3885 ľudí.

Medzi podniky v ZCPP patrí napríklad Mondi Business Paper SCP Ružomberok, Smurfit Kappa Štúrovo, SHP Harmanec, Tento Žilina a Bukóza Holding Hencovce.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy