Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dovolenky v automobilkách pribrzdili rast slovenského priemyslu
Zdielať na
Ekonomika

Dovolenky v automobilkách pribrzdili rast slovenského priemyslu

Zdroj: SITA

Letné dovolenky v troch slovenských automobilkách, ktoré sú ťahúňom hospodárstva krajiny, prispeli k najpomalšiemu rastu priemyslu od začiatku tohto roka.

Letné dovolenky v troch slovenských automobilkách, ktoré sú ťahúňom hospodárstva krajiny, prispeli k najpomalšiemu rastu priemyslu od začiatku tohto roka.

Priemyselná produkcia v auguste spomalila medziročné tempo rastu na 5,7 percenta z júlových revidovaných 17,3 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Nízka dynamika rastu priemyslu analytikov neprekvapila, po skončení dovoleniek v automobilovom sektore očakávajú opäť návrat k vyšším číslam.

Nárast výroby dopravných prostriedkov sa v auguste v porovnaní s vlaňajškom zvoľnil na 12,4 percenta z júlových upravených 49 percent.

"Spomalenie (rastu priemyslu) z výnimočného rastu v siedmom mesiaci nebolo veľkým prekvapením, keďže júlové dáta boli ovplyvnené jednorazovým zvýšením ťažby energetických surovín," uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Na slabších číslach sa odrazili tiež ohlásené letné prázdniny v automobilkách, dodala.

Priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií spomalila v auguste tempo rastu na 8,1 percenta z revidovaných 13,5 percenta v júli. Najväčší prírastok dosiahla výroba elektrických a optických zariadení, ktorá si polepšila o 23,5 percenta. Zaostal za ňou aj tradičný líder priemyslu, výroba dopravných prostriedkov, ktorú zastupujú závody automobiliek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

"Augustové spomalenie rastu priemyslu považujeme za jednorazové, v ďalších mesiacoch by sa mal vrátiť k dvojciferným číslam," poznamenal analytik ING Bank Eduard Hagara. Predpokladá, že priemyselná produkcia by tento rok mohla dosiahnuť medziročný prírastok o 13,4 percenta v porovnaní s vlaňajšími desiatimi percentami.

Ťažba nerastných surovín v ôsmom mesiaci roka medziročne stúpla o 4,6 percenta po júlovom masívnom takmer štvornásobnom náraste. Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa v auguste znížila o 12,6 percenta v porovnaní s medziročným poklesom o 7,2 percenta v predchádzajúcom mesiaci.

Analytici očakávajú, že pokles dynamiky rastu priemyslu v auguste bude kopírovať aj zahraničný obchod. Podľa Valachyovej obchodný schodok v ôsmom mesiaci stúpne na 2,4 miliardy korún z júlových 1,78 miliardy Sk. Hagara si myslí, že slovenský dovoz prevýši export až o päť miliárd korún. Údaje o augustovom zahraničnom obchode zverejní Štatistický úrad v piatok.

Kumulatívne si za prvých osem mesiacov roka priemysel medziročne polepšil o 13,9 percenta.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy