Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spotrebiteľské ceny roamingu klesli v EÚ o 60 %
Zdielať na
Ekonomika

Spotrebiteľské ceny roamingu klesli v EÚ o 60 %

Zdroj: neloqua

K tomuto výsledku dospelo vo svojej štúdii realizovanej v spolupráci s Európskou komisiou 27 národných regulačných orgánov v oblasti telekomunikácií združených v Európskej skupine regulátorov (ERG).

Spotrebitelia v Európskej únii od tohto leta už platia za používanie mobilných telefónov v zahraničí až o 60 % menej.

K tomuto výsledku dospelo vo svojej štúdii realizovanej v spolupráci s Európskou komisiou 27 národných regulačných orgánov v oblasti telekomunikácií združených v Európskej skupine regulátorov (ERG).

Väčšina mobilných operátorov splnila požiadavku zaviesť pre všetkých svojich zákazníkov od 30. júla ,,eurotarifu", čo je tarifa vo výške maximálne 49 eurocentov za minútu v prípade volania zo zahraničia a maximálne 24 eurocentov v prípade hovorov prijatých v zahraničí, bez DPH.

Do 30. augusta na eurotarifu prešlo už približne 200 miliónov spotrebiteľov v EÚ. Mnohí operátori podnikli kroky skôr, ako sa vyžadovalo v právnych predpisoch, a eurotarifu aktivovali už v júli alebo auguste. Zo štúdie ERG ďalej vyplýva, že väčšina operátorov je na dobrej ceste uplatňovať nové ustanovenia o transparentnosti v nariadení EÚ o roamingu.

"Eurotarifa sa v EÚ stala štandardnou cenovou ponukou za roaming, čo bolo zámerom európskych zákonodarcov", vyhlásila komisárka EÚ pre telekomunikácie Viviane Redingová.

Štúdia o roamingu je založená na odpovediach v dotazníku zaslanom národným regulačným orgánom v oblasti telekomunikácií v celej EÚ. Údaje poskytlo viac ako 80 % operátorov mobilných sietí v EÚ, ako aj niekoľko najvýznamnejších poskytovateľov služieb.

Od 30. augusta bola eurotarifa prístupná pre vyše 200 miliónov zákazníkov, ktorí ju v tejto fáze využívali. Na základe týchto skutočností sa môže s istotou odhadovať, že viac ako 400 miliónov občanov EÚ bude do konca septembra chránených eurotarifou.

Od  30. septembra by zákazníci mali dostávať aj informácie o cenách vždy, keď prekročia vnútornú hranicu EÚ. Okrem toho Komisia pripravuje správu určenú Európskemu parlamentu - s termínom predloženia na konci roka 2008 - o účinkoch zavedenia eurotarifu na hospodársku súťaž, o otázke, či jej zavedenie malo za následok zmeny vo vnútroštátnych cenách, a o vývoji cien za roaming v prípade SMS a dát.

Komisia začína pracovať na štúdii o cenách za roaming v prípade SMS a dát, ERG začne zhromažďovať podrobné údaje v októbri. Prvá úplná správa ERG o tejto oblasti pre Komisiu sa očakáva v decembri.

Zdielať na

Najčítanejšie správy