Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľuďom na rodičovskej dovolenke nezrušia platby v druhom pilieri
Zdielať na
Ekonomika

Ľuďom na rodičovskej dovolenke nezrušia platby v druhom pilieri

Zdroj: joj

Podľa premiéra sa uvažuje len o zdobrovoľnení systému starobného dôchodkového sporenia.

Vláda podľa premiéra Roberta Fica nezruší platenie príspevkov do druhého piliera za poistencov štátu, teda za osoby na rodičovskej dovolenke (RD), či za opatrovníkov. Predseda vlády to uviedol dnes vo svojom vystúpení na Hospodárskom klube.

Podľa Fica sa v súčasnosti uvažuje len o zdobrovoľnení systému starobného dôchodkového sporenia a o zvýšení garancií pre sporiteľov zo strany dôchodkových správcovských spoločností. "Budeme sa zaoberať len dobrovoľnosťou a garanciami, všetko ostatné necháme v súčasnej polohe," uviedol premiér.

Podľa navrhovanej novely zákona o sociálnom poistení by od 1. januára do 30. júna budúceho roka malo viac ako 1,5 mil. sporiteľov, ktorí od januára 2005 vstúpili do systému starobného dôchodkového sporenia, mať možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému, spravovaného Sociálnou poisťovňou.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí chce súčasne v rovnakom období umožniť vstup do druhého piliera tým občanom, ktorí tak neurobili do konca júna 2006. Mladí ľudia, ktorí sa narodili po 31. decembri 1986, by mali podľa návrhu novely zákona, ktorý parlament posunul do druhého čítania, vstupovať do druhého piliera povinne. Povinne zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení má byť aj fyzická osoba, ktorej sa vypláca úrazová renta, ak bola sporiteľom pred vznikom nároku na úrazovú rentu.

Od začiatku budúceho roka by sa mali podľa navrhovanej novely maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a poistného do rezervného fondu solidarity zvýšiť zo súčasného trojnásobku na štvornásobok priemernej mzdy na Slovensku.

V prvom polroku budúceho roka by tak išlo o zvýšenie zo súčasných 56 283 Sk na 75 044 Sk, keďže do konca júna 2008 sa berie do úvahy priemerná mzda na Slovensku za rok 2006. Od druhého polroka budúceho roka by sa najvyšší vymeriavací základ na platenie poistného na spomínané druhy poistenia upravil na štvornásobok priemernej mzdy na Slovensku za rok 2007.

Novelou zákona chce ministerstvo práce a sociálnych vecí znemožniť pracujúcim predčasným penzistom, aby poberali predčasný starobný dôchodok. Poberateľom predčasného starobného dôchodku, ktorí budú vykonávať zárobkovú činnosť k 31. decembru 2007 a výkon takejto činnosti bude trvať po 29. februári 2008, má nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku zaniknúť od 1. marca 2008. Predčasný penzista má byť povinný oznámiť Sociálnej poisťovni výkon zárobkovej činnosti najneskôr do 8. januára 2008.

Sprísniť sa má aj samotné priznanie predčasného starobného dôchodku. Túto dávku bude môcť totiž osoba získať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, pričom podmienkou priznania predčasnej penzie má byť aj skončenie výkonu zárobkovej činnosti. Zároveň sa má predĺžiť obdobie na vznik nároku na starobný dôchodok z 10 na 15 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy