Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda má obavy, že euro nepríjmeme podľa plánu
Zdielať na
Ekonomika

Vláda má obavy, že euro nepríjmeme podľa plánu

Zdroj: Naureen Shahid

Slovensko je podľa ekonómov zatiaľ na dobrej ceste, aby splnilo podmienky pre vstup do eurozóny.

Slovenská vláda sa podľa premiéra Roberta Fica obáva toho, že krajina narazí v EÚ pri hodnotení svojej pripravenosti na prijatie eura v roku 2009 na neoficiálne kritériá.

Fico to vyhlásil v prejave na dnešnej konferencii Neformálneho ekonomického fóra Hospodársky klub. Opätovne pritom uistil, že Slovensko v tomto roku splní aj v súčasnosti najviac diskutovanú podmienku nízkeho verejného schodku.

"Chcem využiť túto príležitosť, aby som zvýraznil aj obavy vlády Slovenskej republiky z toho, že sa v poslednom období objavujú akési nové nepísané kritériá, ktoré môžu výrazným spôsobom ovplyvniť ambície Slovenskej republiky," povedal premiér.     

Slovensko je podľa ekonómov zatiaľ na dobrej ceste, aby sa napriek rýchlemu hospodárskemu rastu zmestilo do predpísaných makroekonomických, takzvaných maastrichtských kritérií, ktoré sú podmienkou pre vstup do eurozóny. Vláda však už v minulosti pripustila, že napriek tomu nemá súhlas pre euro v Európskej centrálnej banke a Európskej komisii; ich rozhodujúce stanovisko sa očakáva na jar 2008.     

Fico už niekoľkokrát hovoril o možnom "dvojakom metri" pre Slovensko a vyzval európske inštitúcie na spravodlivé zaobchádzanie. "Ak budeme plniť kritériá Maastrichtu, chceme, aby euro bolo zavedené. Odmietame však kritéria typu, že eurozóna je unavená, alebo že by bolo vhodné, keby do eurozóny súčasne vstúpili štyri krajiny vyšehradskej skupiny," uviedol dnes.

Dodal, že verí v zavedenie eura od 1. januára 2009, lebo Slovensko bude naplno rešpektovať maastrichtské kritériá aj v rokoch 2008 a 2009.     

Slovensko doposiaľ plní iba časť kritérií pre euro. Vláda teraz čaká na stanovisko Eurostatu, či bude musieť v tomto roku započítať do verejného schodku ďalšie položky. Fico aj predstavitelia ministerstva financií však už niekoľkokrát zopakovali, že deficit by aj po navýšení neprekročil stanovenú hranicu troch percent hrubého domáceho produktu krajiny.

Dnes Fico vyhlásil, že schodok nepresiahne úroveň 2,87 percenta HDP.

Zdielať na

Najčítanejšie správy