Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za meškanie vlaku vám vrátia cestovné
Zdielať na
Ekonomika

Za meškanie vlaku vám vrátia cestovné

Zdroj: Henry Law/ilustračné

Európsky parlament sa s Európskou komisiou dohodol na novej legislatíve, podľa ktorej budú musieť železnice v prípade meškania vrátiť ľuďom časť cestovného. Členské štáty EÚ však budú mať možnosť toto právo cestujúcich obmedziť.

Európsky parlament odsúhlasil tzv. „železničný balíček“, zameraný na rozvoj vlakovej dopravy v Únii. Jeho cieľom je o. i. posilniť práva pasažierov, ktorí za istých okolností budú mať nárok na vrátenie cestovného, ak vlak bude meškať.

Súčasťou balíčku je nariadenie o právach a povinnostiach cestujúcich na železnici. EP dal v zmierovacích vyjednávaniach s Radou jasne najavo, že práva pasažierov nemôžu ostať opomenuté. Poslanci preto presadili a následne v pléne odhlasovali viac informácií pre cestujúcich, zodpovednosť železníc za pasažierov a ich batožinu a pomoc ľudom s telesným postihnutím od roku 2009.

Cestujúci budú mať nárok na kompenzáciu strateného času pri meškaní vlakov, ale len v prípade, že meškanie zavinila železničná spoločnosť. Cestujúci by v takom prípade mali mať podľa novej legislatívy nárok na vrátenie 25 % z ceny cestovného za meškanie trvajúce viac než 60 minút a 50 % z ceny cestovného za meškanie 120 minút a viac. Tieto opatrenia sa nebudú týkať len medzinárodnej, ale aj vnútroštátnej železničnej prepravy, čo je takisto výsledok úspešných rokovaní delegácie EP.

Horšou správou pre ľudí je dohoda, podľa ktorej budú môcť členské krajiny na určitú dobu vyňať z pôsobnosti tejto legislatívy diaľkové vnútroštátne spojenia. Členské krajiny tiež môžu z platnosti nariadenia vyňať mestské, prímestské a regionálne železničné služby, okrem ustanovení týkajúcich sa základných práv pasažierov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy