Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Bratislavskom kraji bude viac nezamestnaných
Zdielať na
Ekonomika

V Bratislavskom kraji bude viac nezamestnaných

Zdroj: SITA/Michal Burza

Podľa Infostatu by sa mal do roku 2015 znížiť počet nezamestnaných vo všetkých krajoch okrem Bratislavského.

Slovenské regióny v budúcnosti čaká znižovanie nezamestnanosti, Bratislavský kraj naopak bude čeliť miernemu nárastu počtu ľudí bez práce. Vyplýva to z prognózy Inštitútu informatiky a štatistiky (Infostat) pri Štatistickom úrade, podľa ktorého by sa mal do roku 2015 znížiť počet nezamestnaných vo všetkých krajoch okrem Bratislavského.

Celková miera nezamestnanosti na Slovensku by mohla klesnúť pod hranicu desiatich percent o sedem rokov. Miera nezamestnanosti, ktorú počíta úrad metodikou výberového zisťovania pracovných síl, v roku 2006 dosiahla 13,3 percenta.

Z materiálov Infostatu vychádzalo ministerstvo práce pri vypracovaní prognózy vývoja zamestnanosti do roku 2015. "Očakáva sa, že celková miera nezamestnanosti bude počas rokov 2007 až 2015 priemerne ročne klesať o 0,4 percentuálneho bodu," uviedlo v dokumente ministerstvo.

Infostat v prognóze počítal celkovú mieru nezamestnanosti ako podiel počtu nezamestnaných z ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

K zvýšeniu počtu nezamestnaných v hlavnom meste a okolí má prispieť menší nárast počtu pracovných príležitostí v porovnaní so súčasnosťou, a tým aj dochádzky za prácou. Ministerstvo predpokladá, že záujem investorov sa bude postupne presúvať najmä do krajov na východe Slovenska, k čomu by mala prispieť aj urýchlená výstavba diaľnic.

Z prognózy vyplýva, že počet nezamestnaných na Slovensku by mal klesnúť do roku 2015 o viac ako štvrtinu na zhruba 250-tisíc ľudí. Najväčší úbytok nezamestnaných úrad očakáva v Košickom kraji. Najnižší počet ľudí bez práce by mal byť o osem rokov v Trenčianskom a Bratislavskom kraji, naopak najvyšší v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Odlišnú metodiku pri vykazovaní miery nezamestnanosti používa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Počet ľudí v evidencii úradov práce, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, počas augusta klesol na historické minimum 8,19 percenta.

Nezamestnanosť v krajine dosiahla vrchol v roku 2001, keď sa podľa Štatistického úradu zvýšila na takmer 20 percent. K zlepšeniu situácie na trhu práce v posledných rokoch prispel podľa ekonómov hlavne masívnejší príchod zahraničných investorov a ekonomické reformy bývalej vlády Mikuláša Dzurindu. Hoci počet ľudí bez práce postupne klesá, Slovensko stále patrí v EÚ ku krajinám s najvyššou mierou nezamestnanosti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy