Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda navrhuje v banskom zákone protiústavné zmeny
Zdielať na
Ekonomika

Vláda navrhuje v banskom zákone protiústavné zmeny

Zdroj: SITA/Dušan Hein

"Navrhovaná právna úprava predstavuje nútené obmedzenie vlastníckeho práva priamo zákonom. Ústavný súd sa k tomu opakovane vyjadril, že to Ústava SR zakazuje," uvádza ústavný právnik.

Zmena paragrafu o vecnom bremene, o ktorej budú poslanci Národnej rady rokovať na októbrovej schôdzi, môže majetkovo poškodiť niekoľko stoviek tisíc občanov Slovenska, vrátane samotných poslancov. Táto zmena je protiústavná a negatívne ovplyvní rozvoj viac ako 300 obcí. Tvrdí to občianske združenie Kremnica nad zlato. Vychádza pri tom z analýzy ústavného právnika Radoslava Procházku.

„Zmena spočíva v doplnení paragrafu o vecnom bremene v Banskom zákone. Podľa neho vzniká v neprospech vlastníkov, na ktorých pozemkoch určil obvodný banský úrad dobývací priestor, vecné bremeno. Vlastníci a užívatelia takýchto nehnuteľností ich budú musieť poskytnúť na dobývanie výhradného ložiska, a umožniť zamestnancom ťažobnej organizácie vstupovať na svoje nehnuteľnosti,“ uvádza ústavný právnik Radoslav Procházka.

Navrhovaná úprava podľa neho síce umožňuje dotknutému vlastníkovi domáhať sa primeranej náhrady, ale nie v rámci konania o obmedzení jeho vlastníckeho práva. Môže tak urobiť až následne a z vlastnej iniciatívy. Návrh zároveň nelogickým spôsobom znižuje možnú výšku tejto náhrady. Uvalenie vecného bremena nielenže obmedzí vlastnícke práva, ale ich nehnuteľnosti výrazne znehodnotí.

"Jeho schválenie spôsobí aj neistotu na dynamicky sa rozvíjajúcom trhu s nehnuteľnosťami, pričom existuje nebezpečenstvo aj pre bankový sektor. Obyvateľstvo na rozsiahlych územiach dotknutých banskou činnosťou stratí motiváciu splácať hypotekárne úvery na takto znehodnotené nehnuteľnosti," myslia si zástupcovia občianskeho združenia Kremnica nad zlato.

„Nehnuteľnosti s vecným bremenom v prospech súkromnej ťažiarskej spoločnosti budú prakticky nepredajné,“ dodáva Ľuboš Kürthy z občianskeho združenia Kremnica nad zlato.

„Vyzývame starostov obcí, ktoré majú vo svojich katastroch určené dobývacie priestory, alebo sa tam uskutočňujú prieskumné geologické vrty, aby požiadali poslancov o neschválenie tejto zmeny. Jednoznačne totiž nahráva súkromným ťažobným spoločnostiam v neprospech bežných občanov a porušuje ich základné práva zabezpečené ústavou. O rozvoji našich regiónov máme inú predstavu ako prekladatelia paragrafu o vecnom bremene. Záujmy našich občanov budeme v prípade potreby hájiť aj na pôde Európskej únie.“ uzatvára primátorka Kremnice Zuzana Balážová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy