Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fínska Nokia chce kúpiť americký Navteq
Zdielať na
Ekonomika

Fínska Nokia chce kúpiť americký Navteq

Zdroj: hirotomo t

Nokia ponúkne v hotovosti 8,1 miliardy dolárov americkému dodávateľovi digitálnych máp Navteq Corp.

Najväčší svetový výrobca mobilných telefónov Nokia chce prevziať amerického dodávateľa digitálnych máp Navteq Corp. Nokia dnes oznámila, že ponúkne v hotovosti 8,1 miliardy dolárov za všetky akcie americké spoločnosti. Zároveň informovala, že vedenie obidvoch  spoločností dohodu schválila.

Nokia predpokladá, že jej akvizícia zníži zisk za roky 2008 a 2009; akcionárom chce za každú akciu spoločnosti Navteq zaplatiť 78 dolárov. Predseda kupovaného podniku Christopher Galvin označil ponúknutú cenu za veľmi atraktívnu, napísali agentúry Reuters a AP.

Navteq vznikol v roku 1985. Sídli v Chicagu a udržuje digitálne mapy, ku ktorým poskytuje licenciu globálnym systémom určovanie pozície a internetovým serverom. Podnik má zhruba 3-tisíc zamestnancov v 168 kanceláriách v 30 krajinách sveta.

Prezident a generálny riaditeľ Nokie Olli-Pekka Kallasvuo v správe pripomenul, že určenie pozície na mape je jedným z pilierov internetových služieb Nokie. Prevzatie americkej firmy je podľa nej ďalším krokom, aby sa Nokia stala v tejto oblasti lídrom.

Jari Honko, analytik helsinskej eQ Bank, potvrdil, že Navteq je najvýznamnejším hráčom vo svojom odbore.

Zdielať na

Najčítanejšie správy