Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
KIA vyrobila na Slovensku už 100-tisíc áut
Zdielať na
Ekonomika

KIA vyrobila na Slovensku už 100-tisíc áut

Zdroj: Robin Corps/ilustračné

Podľa pôvodných zámerov sa KIA Motors chystá v tomto roku na Slovensku vyrobiť približne 150-tisíc vozidiel. V roku 2009 by produkcia mala stúpnuť na 300-tisíc ročne.

Juhokórejská automobilka KIA Motors vyrobila vo svojom závode na Slovensku od zahájenia výroby minulý rok v decembri už 100-tisíc osobných vozov.

ČTK o tom dnes informoval hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. Hlavnými odberateľmi automobilky sú západoeurópske krajiny, v čele so Španielskom, Britániou, Francúzskom a Talianskom. Z východoeurópskych krajín je o autá zo slovenského závodu záujem najmä v Poľsku.

Podľa pôvodných zámerov sa KIA Motors chystá v tomto roku na Slovensku vyrobiť približne 150 -tisíc vozidiel. V roku 2009 by produkcia mala stúpnuť na 300-tisíc ročne.

"Spoločnosť (na Slovensku) v súčasnosti vyrába tri modely - päťdverovú verziu a kombi verziu (rodinného automobilu) cee'd a športovo-úžitkový model Sportage. V druhej polovici októbra začne s výrobou športovej trojdverovej verzie modelu cee'd," dodal Dvořák. Spoločnosť plánuje v závode výrobu ešte jedného modelu auta, podrobnosti však zatiaľ neuviedla.

V továrni pri Žiline zatiaľ pracuje približne 2 500 z plánovaného počtu 3-tisíc zamestnancov. Ďalších asi 7-tisíc pracovníkov by mali zamestnať dodávateľské firmy kórejskej automobilky.

KIA Motors chce na Slovensku preinvestovať viac než jednu miliardu eur (33,8 miliardy slovenských korún). Automobilka pred istým časom oznámila, že zdvojnásobí do roku 2012 vo svojom závode výrobu motorov na 600-tisíc kusov ročne. Motory by potom mala dodávať i pre český závod materskej firmy Hyundai, ktorý sa stavia v Nošoviciach.

Na Slovensku okrem KIA Motors vyrába automobily tiež Volkswagen a PSA Peugeot Citroën. Automobilky podporujú vysoký rast slovenskej ekonomiky a prispievajú k zlepšeniu bilancie zahraničného obchodu krajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy