Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Chemici sú za previazanosť rastu minimálnej mzdy s produktivitou
Zdielať na

Chemici sú za previazanosť rastu minimálnej mzdy s produktivitou

Zdroj: redakcia

ZCHFP SR podporuje oddelenie minimálnej mzdy od odvodov

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR podporuje všetky iniciatívy smerujúce k oddeleniu minimálnej mzdy od výpočtu odvodov. Doterajšiu previazanosť považuje za prežitok, ktorý vedie k neúmernému zvyšovaniu odvodov aj tých skupín, ktorých reálne príjmy sa nezvyšujú.

Postihnutými sú hlavne živnostníci a dobrovoľne poistené osoby. Každé zvyšovanie odvodov svojim spôsobom zhoršuje kvalitu podnikateľského prostredia a konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Vyhlásil to  prezident ZCHFP SR Ing. Roman Karlubík, MBA.

,,Neúmerné zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré nebolo previazané na nárast produktivity práce, prispelo k nekonkurenčnosti slovenského textilného a obuvníckeho priemyslu a likvidácii stoviek pracovných miest. Minimálna mzda by mala rásť, ale jej tempo by malo byť pre každé odvetvie individuálne. Výška minimálnej mzdy by sa mala odvíjať od produktivity práce v danom odvetví a byť výsledkom rokovaní medzi odvetvovým odborovým zväzom a príslušným priemyselným zväzom. Práve to by umožnilo aj odborárom prevziať časť zodpovednosti za vývoj zamestnanosti," konštatoval R. Karlubík.

Dodal, že východisko nielen pre rast minimálnych, ale aj priemerných  miezd, vidia podnikatelia v raste ekonomiky, ktorá sa s touto otázkou vysporiada ponukou a dopytom na trhu práce. ,,V súčasnosti je tempo rastu priemerných miezd najvyššie v histórii a súvisí práve s rastom ekonomiky. Podporovanie prorastových tendencií slovenskej ekonomiky a tým i zvyšovania minimálnych miezd, spočíva v nezhoršovaní ekonomického prostredia, udržaní terajšej úrovne daní a nezvyšovaní odvodov," uzavrel R. Karlubík.

Najčítanejšie správy