Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Občania EÚ si budú môcť vybrať dodávateľa energie
Zdielať na
Ekonomika

Občania EÚ si budú môcť vybrať dodávateľa energie

Zdroj: Alessandro Ronchi/ilustračné foto

EÚ chce prijať kroky, ktorými sa zabezpečí, aby si každý jeden občan mohol vybrať svojho dodávateľa a mohol si byť istý tým, že jeho voľba je najvýhodnejšia.

Európska komisia (EK) tento týždeň prijala tretí balík legislatívnych návrhov s cieľom zabezpečiť, aby si každý jeden občan EÚ mohol skutočne vybrať svojho dodávateľa energie a využívať s tým spojené výhody. "V návrhoch EK sa pozornosť sústredí najmä na väčšie možnosti výberu pre spotrebiteľa, spravodlivejšie ceny, ekologickejšiu výrobu energie a bezpečnosť zásobovania," informoval Branislav Slyško, ktorý je poverený vedením zastúpenia EK na Slovensku.

Balík návrhov podporuje udržateľný vývoj tak, že stimuluje energetickú účinnosť a zabezpečuje, aby mali na energetický trh prístup aj menšie podniky, napríklad tie, ktoré investujú do obnoviteľných zdrojov energie. Konkurenčné trhové prostredie okrem toho podľa EK zabezpečí aj väčšiu bezpečnosť zásobovania, pretože zlepšenie podmienok investovania do elektrární a do rozvodných sietí pomôže zabrániť výpadkom v dodávkach elektrickej energie alebo plynu. Posilnia sa aj záruky spravodlivej hospodárskej súťaže s podnikmi v tretích krajinách.

Podľa predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa je spravodlivý vnútorný energetický trh nevyhnutnou zárukou toho, aby mohla EÚ riešiť problémy spojené so zmenami klímy, rastúcou závislosťou na dovoze a globálnou konkurencieschopnosťou. "Chceme dosiahnuť výhodnejšie podmienky pre spotrebiteľov a podniky a chceme zaručiť, aby podniky v tretích krajinách dodržiavali naše pravidlá," povedala.

Z návrhov tiež vyplýva, že EK prednostní alternatívu oddeleného vlastníctva - inými slovami, ten istý podnik už nebude môcť vlastniť rozvodnú sieť a súčasne sa zaoberať aj výrobou alebo dodávkou energie.

Komisia navrhuje aj vytvorenie agentúry pre spoluprácu vnútroštátnych energetických regulačných orgánov, ktorá by mala právomoc prijímať záväzné rozhodnutia a ktorá by dopĺňala systém vnútroštátnych regulačných orgánov. Vytvorením takejto agentúry sa zabezpečí riadne vybavovanie cezhraničných prípadov a umožní sa, aby EÚ zaviedla ozajstnú európsku sieť fungujúcu ako jeden celok, ktorý zabezpečí rozmanitosť a bezpečnosť dodávok.

Komisia predpokladá, že zblíženie vnútroštátnych trhov umožní členským štátom, aby si navzájom pomáhali v prípade ohrozenia dodávok energie.Zákazníci budú môcť využívať aj výhody novej charty spotrebiteľov energie, ktorá má byť vyhlásená v roku 2008. Bude zahŕňať opatrenia na riešenie finančnej nedostupnosti palív, informácie, ktoré potrebuje spotrebiteľ pri výbere dodávateľa a dodávateľské možnosti, opatrenia na zníženie byrokracie pri zmene dodávateľov energií a opatrenia na ochranu občanov pred nečestnými predajnými praktikami. Zákazníci budú informovaní o svojich právach v rámci samostatnej informačnej kampane.

Zdielať na

Najčítanejšie správy