Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Košiciach chcú pre investorov vybudovať technologický park
Zdielať na
Ekonomika

V Košiciach chcú pre investorov vybudovať technologický park

Zdroj: redakcia

Hi-tech park by mal vzniknúť v rozsiahlom areáli v centre mesta

V Košiciach by mali vybudovať centrum pre technologické spoločnosti. Na ploche 8000 metrov štvorcových ho chce zriadiť košická krajská samospráva. ČTK to povedal Peter Burger z oddelenia regionálneho rozvoja. Hi-tech park by mal vzniknúť v rozsiahlom areáli v centre mesta, ktorý samospráve patrí.

"Registrujeme zvýšený záujem technologických firiem investovať do Košíc, pre ich potreby ale v meste chýbajú primerané priestory," povedal Burger. Za vhodné preto krajská samospráva vytypovala budovy bývalého strojníckeho učilištia v centre mesta. Školu v lete presťahovali do iných priestorov a samospráva si dala vypracovať štúdiu využiteľnosti priestoru. Ten by umožňoval aj umiestnenie centrály väčšej technologickej firmy, uviedol Burger.

Náklady na rekonštrukciu areálu odhadol Burger na 500 miliónov korún. Samospráva by peniaze chcela získať z európskych fondov, prípadne do projektu zapojiť súkromného investora. Prvé firmy by sa v priestoroch bývalej školy mohli usídliť v roku 2010.

Podľa Burgera vážny záujem o investovanie do Košíc prejavilo niekoľko technologických spoločností. Niektoré z nich už v Košiciach sídlia, chcú však rozšíriť svoje kapacity.

O rozšírení svojho technického centra v Košiciach informovala už skôr spoločnosť AT&T. S dvojročným predstihom naplnila svoje kapacity v Košiciach spoločnosť T-Systems Slovakia, ktorá tu v súčasnosti zamestnáva 500 špecialistov v oblasti informačných technológií. Do budúcnosti pritom predpokladá svoj ďalší rast. V Košiciach majú pobočky tiež spoločnosti Ness, Cisco či Siemens.

  

Zdielať na

Najčítanejšie správy