Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cena elektriny pre domácnosti stúpne mierne
Zdielať na
Ekonomika

Cena elektriny pre domácnosti stúpne mierne

Zdroj: www.zse.sk

Drahšia ropa nebude mať výrazný dopad ani na ceny tepla.

Cena elektriny pre slovenské domácnosti vzrastie od januára 2008 len mierne. Vyplýva to z rozhovoru predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetí Jozefa Holjenčíka pre denník Pravda. Cena zemného plynu pre domácnosti by mala podľa predpokladov ÚRSO na budúci rok ostať stabilná.

"Môžem vám garantovať, že elektrina o 20 percent nezdražie. Nepatrný nárast určite bude, ale nepôjde o nič dramatické," povedal Holjenčík. Podstatný vplyv na to bude mať podľa neho výrobná cena elektriny, ktorú úrad nereguluje.

Predseda ÚRSO povedal, že nárast ceny ropy v porovnaní s vlaňajškom by nemal zásadne ovplyvniť ceny zemného plynu. Drahšia ropa podľa neho nebude mať výrazný dopad ani na ceny tepla.  Vlani úrad priemerné ceny elektriny pre tento rok nezmenil. Ceny plynu domácnostiam sa poslednýkrát menili v januári, keď klesli zhruba o štyri percentá.

Proti rastu cien energií vystupuje vláda premiéra Roberta Fica. Vedie ju k tomu aj snaha o čo najnižšiu infláciu pre splnenie kritéria pred plánovaným prechodom na euro v roku 2009. Práve regulované ceny energií majú na slovenskú infláciu rozhodujúci dopad.

Zdielať na

Najčítanejšie správy