Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Amazon do Brna nepôjde, Bratislava má opäť šancu
Zdielať na

Amazon do Brna nepôjde, Bratislava má opäť šancu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Spoločnosť Amazon nepostaví logistický sklad v Brne. Tamojší zastupitelia vznik haly trikrát zamietli, Američania sa preto rozhodli nájsť náhradnú lokalitu.

Amazon sa rozhodol odstúpiť od výstavby skladu na rokovaní v americkej centrále, kam dorazila aj delegácia z európskej divízie firmy.

Stavbu po niekoľkomesačných rokovaniach v apríli schválili brnenskí zastupitelia, neskôr kvôli nej zmenili územný plán.

"Vzhľadom k predchádzajúcim rozhodnutiam brnenských zastupiteľov sme dospeli k záveru, že sa ďalej nebudeme usilovať o investíciu v brnenskej priemyselnej zóne Černovická terasa. Oblasť hľadania vhodných lokácií pre túto investíciu sme rozšírili do celého regiónu strednej a východnej Európy," potvrdil riaditeľ Amazonu pre Európu Tim Collins.

Zaváhali, nemajú

Dôležitým kritériom pri výbere vhodnej lokality bude aj rýchlosť schvaľovacieho procesu.

Po váhavom postoji mestských zastupiteľov, ktorí zámer schválili až na štvrtýkrát, firma od zámeru ustúpila.

Po treťom odmietnutí sa o investíciu začali zaujímať aj ďalšie mestá, priestor ponúkla priemyselná zóna Mošnov, Holešov na Kroměřížsku, ďalšie miesta vytipovala česká vláda. 

Spokojní zelení

"Vláda pre túto investíciu spravila maximum. Celé úsilie bohužiaľ stroskotalo na odmietnutí zo strany zastupiteľov," cituje českého premiéra Bohuslava Sobotku portál e-svet.cz

Z rozhodnutia Amazonu sa však tešia traja brnenskí zastupitelia Strany zelených, ktorá bola od začiatku proti. "Obrie distribučné centrum by zapchalo juhovýchod Brna kamiónmi a ľuďom by spôsobilo v živote peklo. Stovky zle platených a dlhodobo nestálych pracovných miest by za to nestáli," povedal zástupca zelených Martin Ander. 

Brno údajne príde o investíciu za približne 100 miliónov eur, ktorá mala priniesť 1500 pracovných miest.

Najčítanejšie správy