Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hurá do Česka! Národná banka umelo oslabila kurz koruny
Zdielať na

Hurá do Česka! Národná banka umelo oslabila kurz koruny

BRATISLAVA / Pracujete vy alebo vaši príbuzní v Česku? Alebo máte firmu, či pracujete vo firme, ktorá vyváža do Česka? Ak ste odpovedali kladne, máme pre vás zlú správu. Česká národná banka prvý raz po 11-tich rokoch intervenovala a umelo oslabila kurz českej koruny. Ak sa ale chystáte na nákupy za rieku Moravu, tak sa z toho môžete smelo tešiť.

27 korún za euro

Oslabenie českej koruny totiž na druhej strane posilňuje chúťky Slovákov. Najmä tých, čo milujú nákupnú turistiku. "ČNB šokovala keď oznámila, že oslabuje a stanovuje nový kurz 27 korún za euro, čo je celkom silné oslabenie," informuje analytik Saxo bank Praha Radim Dohnal.

Každé, ľudovo povedané kilečko, teda sto eur, vo vrecku smerom do Česka teraz poteší. "Ešte pred týždňom, pred dvoma, nás to vyšlo na 2 600 českých korún, tak teraz nás to vyjde na 2 700 korún," tvrdí analytička poštovej banky Eva Sadovská.

Dobrá správa pre Slovákov

Slabšia koruna poteší aj všetkých, čo majú veľa eur a práve teraz nevedia čo s nimi a radi by zarobili. "Je to dobrá správa pre Slovákov, ktorí chcú v Česku investovať, či už do akcií alebo nehnuteľností," dodáva Dohnal.

Oslabenie českej koruny teší nákupných turistov. Ako to však už býva, každá minca má dve strany a táto dokonca aj viacej, takže nadšenie nebudú zdielať všetci. Nepoteší našich hoteliérov a ľudí pracujúcich v službách. Dovolenka na Slovensku sa pre Čechov takto predraží. Netreba zabúdať ani na to, že do Česka vyvážame.

Ľudia musia míňať úspory

"Práve pri oslabení koruny a posilnení eura sa tento exportný tovar stáva pre Čecha menej atraktívny," tvrdí Sadovská. Česká banka prikročila k tomuto kroku, aby nakopla ekonomiku a ľudia začali míňať svoje úspory, ktoré sa hromadia a nákupy stagnujú. Český guvernér národnej banky doslova povedal – levneji to už nebude. Singer tvrdí, že sa Česi nemusia ani obávať, že im v peňaženkách ostane takto menej.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy