Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od strojov naspäť k ťažným koňom. Hospodárenie v lese sa vrátilo k starým časom
Zdielať na

Od strojov naspäť k ťažným koňom. Hospodárenie v lese sa vrátilo k starým časom

ULIČSKÉ KRIVÉ (OKR. SNINA) / Transformácia národných parkov priniesla aj zmeny v spôsobe hospodárenia v lesoch. V Poloninách, na viacerých miestach, ťažké mechanizmy vystriedali ťažné kone. Pozrite sa spolu s nami, ako taká ťažba prebieha. Do terénu sme sa vybrali spolu s koníkom Pejom a kočišmi.

"Ráno začínam o pol piatej, pokiaľ ho nakŕmim, všetko prichystám, robíme zhruba do druhej až tretej. Potom do večera do piatej až šiestej, keď človek všetko očistí, nakŕmi," uviedol pilčík a majiteľ koňa, Pavol Senko. Je to celodenná a celoročná drina. Kôň Pejo musí počúvať na povel. To, koľko utiahne, závisí od terénu. "Jeden zlý ťah a mám polámané nohy, a mám problém. Keď má kôň nejakých 700 kilogramov, tak takú istú váhu dreva by mal potiahnuť," doplnil Pavol. 

Riaditeľ správy NP Poloniny, Miroslav Buraľ má názor, že je rozdiel, keď vidíte v lese hospodáriť stroj s pneumatikami ako keď vidíte koňa. Ďalej dodal, že nič šetrnejšie vo vzťahu k hospodáreniu lesov neexistuje ako kone. Koník Pejo spolu s kočišmi majú na starosti lesy v celej Uličskej doline. Ťažia v priebehu celého roka a to bez ohľadu na to, či sú horúčavy, alebo tuhé mrazy.

V lete vyrážajú do terénu aj o pol štvrtej ráno a robia len do obeda. A opatrenia majú aj v zime. "Keď je veľká zima, tak stačí iba dečka navrch, ale keď je menej ako mínus 15 až mínus 20 stupňov, tak to radšej necháme tak," priblížil pilčík Pavol. Správa národného parku Poloniny začala realizovať prírode blízke hospodárenie po tohtoročnej transformácii národných parkov. Takto ťažia na delimitovaných pozemkoch, ktoré prevzali od lesov vo vlastníctve štátu. Dôvodov na tento prístup je viac.

"Pretože sa nachádzame vo flyšovej oblasti, ktorá je vo veľmi nepriaznivom vzťahu k erózii pôdy. Na druhej strane k vode, máme vodárenskú nádrž Starina, tak tam sa snažíme uprednostňovať kone," vysvetlil Buraľ. Všetko vyťažené drevo je určené na predaj miestnym obyvateľom. Limit je desať kubíkov na jednu domácnosť na rok. A cena zohľadňuje reagionálny charakter. Platia 60 eur za kubík.

Podľa Buraľa je záujem pomerne veľký. Ľudia sa zásobujú už nie na túto zimnú sezónu, ale na budúcu a je to v poriadku. Správa NP Poloniny má 6 výrobných celkov. Ideálne by teda bolo, aby mali 6 konských ťažiarenskych partií. Momentálne ich však majú iba dve. "Mladá generácia už nie je k tomu takto naviazaná. Je veľká vzácnosť mať takýchto ľudí v doline," povedal vedúci Ochranného obvodu Stužica a Rožok, Martin Šurina. "Nemáte dovolenku, nemáte nič. Nie je to ako stroj, že vypnete, že je koniec. Musí ma to baviť," uzavrel Senko.

Najčítanejšie