Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V decembri prídu nové lieky na závažné ochorenia. Čakanie a preplácanie je stále problémom
Zdielať na

V decembri prídu nové lieky na závažné ochorenia. Čakanie a preplácanie je stále problémom

BRATISLAVA / Počet preplácaných drahých liekov na závažné ochorenia u nás stúpa. V decembri sa dočkáme lieku na liečbu Parkinsonovej choroby a cukrovky. A hoci je pozitívnych zmien viacero, pacienti na ne stále čakajú aj niekoľko mesiacov.

Kategorizácia liekov stále pokračuje a pacienti majú čoraz viac liekov preplácaných zdravotnými poisťovňami. No ani zďaleka na tom nie sme ako vyspelé západné krajiny, za ktorými zaostávame, a kde je to samozrejmosťou. Ešte v septembri sme vás informovali o pani Marte, ktorá si náklady na liečbu rakoviny musela platiť v plnej výške: "Nie je čas čakať pol roka, to je ako odsúdenie na smrť."

Liek Keytruda bol medzitým kategorizačnou komisiou schválený v októbri, ale až od januára bude preplácaný. Do tej doby je pre dôchodcov náročné platiť za liek zhruba 4 000 € každé tri týždne. Našťastie v ich prípade nastal pozitívny zlom a udelili im výnimku. "Už sme neplatili poslednú dávku a teraz 2. decembra a potom o 3 týždne by mala byť ďalšia," pripomenul manžel pani Marty, Karol Kubanda.

Dôvod, prečo sa po schválení kategorizácie lieku čaká na jeho zavedenie ďalšie 2 až 3 mesiace, sa dá jedným slovom nazvať "logistický". "Po schválení kategorizačnou komisiou to rozhodnutie v podstate ide do distribučných spoločností, do firiem a oni sa musia pripraviť na to, aby ten liek bol dostupný," informoval štátny tajomník rezortu MZ SR, Róbert Babeľa. 

V procese kategorizácie nastal výrazný posun najmä pri liečbe rakoviny pľúc. V období od roku 2015 až do marca 2022 bol preplácaný iba jediný liek na toto ochorenie. "Nám sa podarilo od marca 2022 do dnešného dňa zaradiť ďalších 7 inovatívnych liekov, čo si myslíme, že je úplne galaktický posun v tom zmysle, že dnes tí pacienti budú mať aj imunoterapiu," priblížil Peter Polák, riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR.

V decembri vám poisťovne budú preplácať dva nové lieky. Jeden je na liečbu Parkinsonovej choroby, ten druhý na cukrovku. Preplácať sa začali najmä lieky na liečbu rakoviny, spomeňme rakovinu prsníka či štítnej žľazy, no topánka nás tlačí najmä v tejto oblasti. "Musím úprimne povedať, že samozrejme najvypuklejší problém je stále onkológia. Snažíme sa ten gap, ten rozdiel, ktorý nám tu chýba, dobehnúť veľmi rýchlo," dodal Babeľa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie